България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надига се технологична трансформация, IT образованието трябва да бъде надградено

Нуждаем се от поне 10 технологични училища, смята Доброслав Димитров

07.02.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова

Технологичните училища у нас - мит или реалност? Как се развива образованието у нас и какво се случва на софтуерния пазар?

"Технологичните училища са необходимост. Те са незаобиколим фактор. Технологично училище в България има от края на 80-те години. Те са две - в Правец и в София. Оттогава тези успешни пилотни проекти не са развити по начин, по който трябва. Ситуацията ни кара да реагираме бързо. Ние, от технологичния сектор, алармираме, че трябва да сме готови. Надига се технологична трансформация", каза председателят на УС на софтуерната асоциация БАСКОМ Доброслав Димитров в "България сутрин".

Готовността за тази трансформация е образованието и привличането на кадри, посочи гостът. "Нашето послание е, че трябват поне 10 технологични училища, трябва да има поне едно такова училище във всеки град, а в големите градове - повече", коментира Димитров.

"Трябва да има много такива училища, които да специализират в една или друга област, за да съберат деца с едни и същи интереси, които да се развиват. IT образованието трябва да бъде надградено. Имаме 2300 училища в България. Във всяко едно училище трябва да има такава дисциплина", смята председателят на УС на софтуерната асоциация БАСКОМ.

Програмирането е голяма част от учебния процес, изтъкна Димитров пред Bulgaria ON AIR.

"Изкуствен интелект, Приложно програмиране - тези дисциплини се учат още от 8 клас. Технологиите трябва да се започват от рано. Професията програмист се променя. Благодарение на изкуствения интелект профилът на програмистите ще се смени кардинално в следващите месеци", подчерта Димитров.

Според специалиста най-голямата пречка за повече технологични училища в България е разбирането. "Трябва да има консенсус, че сме изправени пред такава дилема. Това е предизвикателство пред цялото ни общество. Разбиране на политиците, че не решават проблем в IT сектора, а решават проблем на икономиката", поясни Димитров.

"Пари се отделят, но се съсредоточаваме върху физическата среда, а основното нещо е човекът. Трябва да се даде шанс и на учителите. Има такива, които имат желание", посочи още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.