България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на КЗП: Нелоялните търговски практики са основен проблем на пазара

"Потребителите биват подведени при вземането на търговско решение", заяви Стоил Алипиев

09.01.2023 | 09:43 Редактор: Петя Кръстева

КЗП проверява мобилни оператори за нарушение на клаузи в договорите с клиенти. 

Започнахме проверки в общите условия на търговците. Прегледани са общите условия на мобилните оператори. Предстоят заседания на комисията, така че към момента няма как да оповестим конкретни резултати. Проверяваме дали клаузите, които са в общите условия на договорите, поставят потребителя в неравноправно положение. Предвиден е ред, по който те да бъдат отстранявани. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев в ефира на "България сутрин".

По думите му най-честите жалби срещу мобилните оператори са свързани с нелоялните практики - потребителите биват подведени при вземането на търговско решение. 

"Нелоялните търговски практики са вторият основен проблем на пазара и трябва да им се обърне внимание, защото създават предпоставки за изкуствено завишаване на цените", отбеляза гостът. 

Алипиев поясни, че максималният размер на санкциите, които КЗП може да наложи, е до 50 000 лв.

"Предвижда се догодина големите търговци да преминават одити за прилагане на нелоялни търговски практики. Лошите такива създават пречки за банково финансиране и участие в капиталовите пазари", поясни той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на КЗП коментира, че съобщенията за намаления са обвързани с нормативна уредба - те не трябва да бъдат предлагани за повече от 30 дни. 

"Тенденцията е административните нарушения да преминават в нелоялни търговски практики", посочи Алипиев. 

По отношение на потенциалното поскъпване на мобилните услуги, гостът коментира, че "подобни ситуации рушат доверието между всички участници на пазара - контролен орган, търговци и потребители".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
прокуратура
преди 1 година
КЗП и КРС служат да прикриват безобразията и закононарушенията на мобилните оператори у нас! Сигнализирай за неуместен коментар