Куп жалби за некачествени стоки - знаем ли си правата и получаваме ли нежелани подаръци?

Най-много подадени жалби има в сферата на онлайн покупките

02.01.2023 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Десетки жалби за некачествени стоки - предимно дрехи и техника, заваляха след голямото пазаруване за Коледните и новогодишните празници. 

Над 80% са жалбите, свързани с празничното пазаруване. Повечето жалби на потребителите са свързани най-вече некоректни намаления и завишени цени. 

"По време на празниците потребители писаха до нас за сигнали за липса на промоционални стоки от брошури, неработещи кодове за онлайн покупки с отстъпки. Имаше оплакване на една дама, която каза, че е закупила електрически уред, който обаче няма инструкции за употреба на български език. Имаше случаи, в който хората отново сигнализираха за нереални намаления - за кратко е повишена цената и след това е намалена, за да може да се обяви по-висок процент отстъпка", каза създателят на онлайн платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова.

Най-много подадени жалби има в сферата на онлайн покупките. Онлайн покупките могат да бъдат върнати до 14 дни или повече, ако търговецът е посочил по-голям срок. А за покупките в търговската мрежа това не е задължително по закон, но търговецът може да предложи и такава възможност за своите клиенти. 

"Ако е предложил такава възможност, задължително трябва да я спази, защото би било нелоялна практика. Правото на отказ е дадено, за да може потребителят да се откаже от онлайн покупка не защото тя има някакъв проблем, дефект, а просто защото не я е харесал или не съвпада с неговите очаквания", посочи още Руменова.

Оказва се, че повечето хора предпочитат да задържат получените подаръци, защото е важен жестът. Все пак, ако не сте харесали подаръка си, много търговци, особено по-големите вериги магазини, са склонни да ги приемат като върнат парите или ги заменят с друга стока. Това трябва да стане до месец след покупката. 

Има риск подаръкът да е купен доста преди Коледа и тогава няма шанс да го върнете. Глобите за търговците за нарушенията на правилата за намаленията варират между 500 и 3000 лева.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.