България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Окупираните украински територии работят по руската образователна система, българският език отсъства

"Окупатори влизат и питат: Какви са тези портрети, какви са тези знамена, какви са тези символи", каза Райна Манджукова

21.12.2022 | 08:37 Редактор: Искра Ангелова

Русия забрани българските училища в окупираните части на Украйна. Неделните училища в Запорожка област са закрити. В свободните части на Украйна се преподава присъствено или онлайн. В тази тежка ситуация голяма роля при помощта на нашите сънародници има Агенцията за българите в чужбина. Преди дни тя  отбеляза и своите 30 години.

"За тези 30 години отчитаме много тесен контакт с нашите сънародници, който през последните години беше прекъснат поради ред причини - обективни и субективни, като скандала от 2018 година, пандемията... Първото предизвикателство е да върнем вниманието на нашите сънародници към Агенцията за българите в чужбина, да им покажем нашето внимание и да им покажем, че ни има", каза директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че в училищата от украинската образователна система, където има населени места с компактно българско население, българският език се преподава като предмет.

"Другата част са българските неделни училища, които в тази част на Украйна, са 24. Те се финансират по програма "Език и култура зад граница". Именно тези неделни училища не работят, както и българският език в училища от украинската образователна система не се преподава. Мнозина наши сънародници и украинци отказват да възобновяват работата на училищата, но им се налага", допълни Манджукова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И така на училищата им се налага да работят по руската образователна система, в която не е предвидена българският език.

"За неделните училища имам разкази, които са фрапиращи - когато влизат представители на окупационната власт и питат: "Какви са тези портрети, какви са тези знамена, какви са тези символи", при което им нареждат да ги махнат", коментира директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

От думите ѝ стана ясно, че България е страната с най-много форми на общности.

"Страната ни трябва да се грижи за тези сънародници, където и да са. Такава е нашата политика. Ние трябва да обгрижваме както едните, така и другите. В началото на тази агенция са стояли големи политици - Георги Данаилов, Гиньо Ганев, проф. Пламен Павлов, акад. Вера Мутафчиева", добави Райна Манджукова.

Тя сподели, че едно от предизвикателства, с които се сблъскват, е удостоверяването на българския произход: "Ние нямаме правно основание да удостоверяваме българския произход на хора, които нямат документ, с който да го докажат. Трябва да има закон за българите в чужбина."

Гледайте целия разговор във видеото.