Мама и тате от разстояние - родители на 25% от българчетата живеят и работят в чужбина

Всяко четвърто дете у нас е Viber дете

12.12.2022 | 15:20 Редактор: Елеонора Танева
Мама и тате от разстояние - родители на 25% от българчетата живеят и работят в чужбина

Между 20 и 25 на сто от децата у нас са с един или с двама родители, които живеят или работят трайно в чужбина. Сред ромските семейства процентът им нараства до 37 на сто.

Данните са експертни, но неофициални, и бяха съобщени по време форум за проблемите на децата на трудови мигранти, организиран от омбудсмана Диана Ковачева и програмата на Съвета на Европа и на Европейската комисия Ромакт. 

"Всяко четвърто дете у нас е Viber дете, тъй като контактува със своите родители единствено чрез въпросното приложение. Това са деца, които се намират извън дължимата от държавата грижа, оставени на своите баби и дядовци, на своето разширено семейство. Към днешна дата не се знае колко точно деца са жертва на този проблем, тъй като липсва официална статистика", коментира омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от БНР.

Депутатът Деница Сачева и бивш социален министър цитира данни от Информационната система към Механизма за обхват и задържане на деца в образователната система.

"В този Механизъм са записани над 83 000 деца в образователната система, като за миналата учебна година – 39 653 деца от отпадналите са декларирали, че са отпаднали от образователната система, защото родителите им са заминали за чужбина. Няма данни каква част от тези деца са заминали заедно с родителите си", уточни Сачева.