България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детската болница е от национално значение, трябва да бъде решен казусът с терена

"Лечебното заведение ще бъде с държавен статут", обясни Аркади Шарков

03.11.2022 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Правителството избра място за изграждането на Национална детска болница. Теренът е 40 декара и се намира в "Горна баня", в район "Овча купел". Очакванията са проектът да бъде готов в рамките на половин година. 

"Създаването на Националната детска болница е приоритет за служебното правителство. Тя придоби статут на обект от национално значение, което ще олекоти процесите и ще съкрати сроковете за изграждане. Надяваме се проектът да бъде одобрен и продължен от едно редовно правителство. Няма нещо, което да ангажира политически брожения. Болницата ще бъде с държавен статут", обясни Аркади Шарков - съветник на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев.

В студиото на "България сутрин" здравният експерт посочи, че теренът е подбран на базата на анализ и е с най-малко казуси по отношение на собствеността. Разговаря се със собствениците теренът да стане държавна собственост.

"Има метростанция, булевард, Околовръстно шосе, пешеходна зона, прекрасна зелена площ, за да се разхождат нашите деца в здравословна обстановка. Идеята е да има приходящи сгради, които да спомагат процеса по лечение на децата. Хотел, в който да отсядат родителите", обясни още Шарков пред Bulgaria ON AIR.

МЗ вече е направило уговорки с подобни структури в различни държави и започва обмяна на добри практики. Предстоят разговори с директорите на тези лечебни заведения, лекарите в тях и хората, които са ги изградили. Все още не е ясен бъдещият капацитет на Детската болница. Той ще бъде дискутиран с неправителствените организации и с родителите, които от години протестират с настояване за изграждане на такава болница.

Ще се работи и по казуса с липсата на кадри в здравеопазването - тяхното производство и стимул да остават да работят у нас.

Шарков не се ангажира с мнение за бъдещето на скелето в "Александровска болница", където първоначално беше предвидено да бъде изградена Детската болница.

Вземат се държавни мерки по преодоляване на липсата на лекарства. Проследяемостта за наличността и износа им не е била достатъчна, стана ясно от думите му.

"МЗ ще направи всичко възможно в кратки срокове да подпомогне българския пазар да има наличности на ключовите медикаменти, за които няма аналози", увери Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото.