Изграждат Националната детска болница в ж.к. "Горна баня"

На мястото ще могат да бъдат изградени още хотел за родители и рехабилитационен център

02.11.2022 | 11:17 Редактор: Петя Кръстева

"Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца. Той е почти 40 дка, отговаря на критериите за модерна европейска детска болница и се намира се в ж.к. "Горна баня", съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след днешното заседание на Министерския съвет.

Здравният министър обясни, че достъпът до терена е изключително лесен, намира се на комуникативно място, с добра свързаност, има и парк. Мястото позволява да бъдат изградени още хотел за родители, рехабилитационен център, както и да се изгради многопрофилно лечебно заведение, разполагащо с всички структури, осигуряващи цялостна интердисциплинарна педиатрична медицинска помощ, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Статутът на обекта -  "с национално значение“, ще позволи да бъдат значително съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с реализацията му. Също така ще бъдат съкратени и процедурите по одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешение за строеж.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков посочи, че в обхвата на урегулирания поземлен имот попада частна собственост. По тази причина областният управител на София ще инициира процедура по чл. 15 от ЗУТ за промяна на границите на държавния имот. По отношение на друг терен, който е в общия устройствен план и е предвиден за озеленяване, има уверение на кмета на район "Овча купел", че в Столичния общински съвет ще бъде внесено предложение за прехвърляне собствеността на имота на държавата.

"С предишния вариант за изграждане на национална детска болница държавата е изгубила 3 години, към днешна дата, след обявяването за "обект с национално значение", процедурата ще може да се придвижи по най-бързия начин и така да стигнем до изменение на подробния устройствен план и издаване на виза за проучване и проектиране", подчерта арх. Шишков.

Министър Асен Меджидиев посочи, че представители на Министерството на здравеопазването и "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ще посетят някои от най-добрите педиатрични болници в Европа, за да може заданието за Национална педиатрична болница да бъде максимално прецизно и отговарящо на най-добрите стандарти и условия за профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация в областта на детското здравеопазване. 

Снимка: БГНЕС