Нов обрат: Детска болница ще има, но не и сливане на лечебни заведения

Министър Сербезова зачеркна идеята на д-р Стойчо Кацаров

17.12.2021 | 13:56 Редактор: Тодор Петров

Нов обрат по казуса със строежа на бъдещата детска болница. Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова не отхвърли възможността това да се случи върху вече съществуващите и изоставени основи на сградата в двора на "Александровска болница".

Според нея този вариант има своите предимства. Идеята беше зачеркната от бившия служебен здравен министър - д-р Стойчо Кацаров. Той настояваше за сливането на правителствената болница "Лозенец" и педиатричната болница "Проф. д-р Иван Митев".

Преди дни министър Сербезова стопира проекта на Кацаров. До нея е пристигнало предложение педиатричната болница да бъде усъвършенствана. Другият вариант е новата педиатрия да се намира в двора на "Александровска болница".

"Срещнах се с всички заинтересовани страни - болница "Лозенец", Педиатрията и инвестиционното дружество. Нито една от тези страни не желае вливането", посочи министър Сербезова.

Идеята за изграждането на Национална детска болница датира още от 2004 г. Според архитекти, следящи проекта, предимствата на идеята са по-малко от недостатъците ѝ.

"Няма достатъчна площ, няма възможност за парк. Предимствата на "Александровска" са добрата комуникация и масов транспорт. И с това се изчерпват всички предимства. Предимствата на "Лозенец" е огромният терен, там ще бъде моторният ускорител, който е изключително важен", обясни арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България

Според нея предложението трябва да се обсъди както с родители, така и с проектанти, които са следили пътя на проекта. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК