До Националната детска болница ще има и хотел за родителите на болните деца

Проектът се очаква да е готов до 5-6 месеца

02.11.2022 | 17:53 Редактор: Ваня Кузманова

Развръзка на дългогодишен здравен казус. Националната детска болница ще се строи в столичния квартал "Горна баня" - район "Овча купел". Проектът се очаква да е готов до 5-6 месеца.

Идеята за изграждането на Националната детска болница е от 2004 г., като първоначално се предвиждаше тя да бъде построена в двора на Александровска болница. След протести, че проектираната там сграда не е подходяща за детска болница, 18 години по-късно е избран нов терен, който според служебния кабинет отговаря на всички изисквания. 

"Теренът е около 40 декара. Намира се до Ортопедичната болница. Теренът е изключително подходящ заради климата на конкретното място и заради своята локация. Той позволява да бъде построен и хотел за родители, рехабилитационен център и всичко друго, според потребностите, които са заложени", посочи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.  

Статутът на обекта с национално значение ще позволи да бъдат значително съкратени сроковете за провеждане на административните процедури. Все още остава неясна и съдбата на строежа до "Александровска болница". 

"Този терен първо беше отреден за болничен комплекс. Проблемът в него беше, че имаше един частен имот", заяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. 

Колко ще струва строителството на новия терен ще стане ясно, когато се обяви процедура. Дотогава здравният министър ще обиколи подобни болници в Европа. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС