България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Четирима души умират всеки ден от хепатит В и С: Колко често трябва да се изследваме?

Коментар на проф. Красимир Антонов и Силвана Лесидренска

28.10.2022 | 08:07 Редактор: Ваня Кузманова

У нас всеки ден умират четирима души от хепатит В и С, поради липса на навременна диагностика. Затова от Българския лекарски съюз обръщат внимание, че всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, и всички хора между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания. Това вече е възможно след промени в наредба 8 и 9 на Министерството на здравеопазването.  

"Вирусите на хепатит B и C "обичат" черния дроб. За разлика от вирусите на хепатит А и Е, които предизвикват остра инфекция и са опасни само за много възрастни хора и бременни, вирусите на B и C предизвикват хронична инфекция. Хората започват да носят вирусите и се уврежда черният дроб. За съжаление, здравите клетки започват да изчезват и се появява чернодробната цироза. Ракът се образува на базата на чернодробната цироза, когато имаме прекалено много мъртви клетки, черният дроб започва да не функционира и да се пълни с вода", заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов в "България сутрин".

По думите му клинично няма как да различим хепатит B и C. 

"Всяка буква има значение какво точно да се изследва и при лош резултат трябва да се потърси специализирана помощ. Изследванията струват 20-30 лв. Това, което е ново, че пациентите след 40 години получават от личния лекар изследване за хепатит", допълни проф. Антонов. 

"В момента хората се изследват за хепатитите B и C или когато има кампания, или по повод на друго заболяване. Сега тези изследвания да включени в профилактичния пакет. При позитивен резултат пациентът трябва да се върне към практикуващия лекар, а след като да бъде насочен към гастроентеролог, които вече да назначат допълнителни изследвания и терапия, ако има нужда от такава", посочи председателят на Сдружение "ХепАктив" Силвана Лесидренска.

Мнението на председателя на Българското дружество по гастроентерология е, че дори хепатитът да е хванат късно, лечението е в състояние да изгони инфекцията. 

"За хепатит C новото лечение  може да лекува всички пациенти с бъбречна недостатъчност. Когато е хванато навреме, ние само за 8-12 седмици изгонваме вируса от организма трайно, но когато е късно, цирозата си остава дори да сме изгонили вируса", каза Антонов.

Силвана Лесидренска завърши с новината, че приложение, което да напомня да отидем на диагностика, ще стартира догодина.

Гледайте целия разговор във видеото.