СЗО: Хепатит с неизвестен произход покоси 228 деца от 20 държави, има смъртен случай

Разследват още над 50 случая

03.05.2022 | 15:20 Редактор: Ваня Кузманова
СЗО: Хепатит с неизвестен произход покоси 228 деца от 20 държави, има смъртен случай

В Световната здравна организация вече са докладвани най-малко 228 вероятни случая на хепатит с неизяснен произход при деца от 20 държави, съобщи здравната агенция на ООН днес.

"Към 1 май в СЗО са докладвани най-малко 228 вероятни случая от 20 държави, като се разследват още над 50 случая", заяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич пред репортери в Женева.

Повечето от случаите са от Европа, но има и други - в Северна и Южна Америка, западната част на Тихия океан и Югоизточна Азия, каза той.

На 5 април СЗО за пръв път беше информирана за 10 случая в Шотландия, открити при деца на възраст под 10 години. Към момента във Великобритания са регистрирани повече от 100 случая. Някои случаи са причинили чернодробна недостатъчност и са наложили трансплантация. Известно е, че поне едно дете е починало. В много от случаите се съобщава за жълтеница и стомашно-чревни симптоми, включително болки в корема, диария и повръщане, пише БГНЕС. 

СЗО определя епидемията от тежки чернодробни възпаления като "остър хепатит с неизвестен произход сред малки деца".

"Въпреки че аденовирусът е възможна хипотеза, в момента се провеждат проучвания за причинителя", се добавя в доклада.

По принцип е известно, че аденовирусите причиняват респираторни симптоми, конюнктивит или дори храносмилателни разстройства.

След откриването на първите 169 случая СЗО заяви, че обичайните вируси, които причиняват остър вирусен хепатит (хепатитните вируси A, B, C, D и E), не са открити при нито един от тях. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК