Мистериозен вид хепатит засяга все повече деца в Европа

Учени изследват всички възможни причини

27.04.2022 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Здравните власти в редица държави регистрират ръст на заразените деца с неидентифициран до момента вид хепатит. В някои случаи мистериозният вирус е довел до нужда от чернодробна трансплантация. Документираните случаи са 170, като 2/3 от тях са в Обединеното кралство.

Характерно за новия вид хепатити е, че при нито едно от инфектираните деца до този момент няма повишена температура.

"Нарича се хепатит, дотолкова, колкото е ангажиран черният дроб с възпалителен процес. Но това, което се знае за всичките тези деца, е, че не се доказва нито един от 5-те причинителя на вирусни хепатити", обясни вирусологът и завеждащ отделение в Националния център по заразни и паразитни болести в София доц. д-р Любомира Гломб.

Проучвания показват, че при някои от децата се открива аденовирус - това е остро респираторно заболяване, често срещано в ранна възраст и протича сравнително леко при деца с добър имунитет. Досега обаче конкретни данни няма.

"При половината деца се доказва наличие на аденовирус в пробите им. Дали аденовирусът е случаен минувач през техния стомашно-чревен тракт или наистина е причинителят на хепатита, не се знае, защото при другата половина от децата не е доказана такава инфекция", посочи д-р Гломб.

Засега учените нямат причина да вярват, че новият вид хепатит има връзка с Ковид пандемията.

Според учените една от причините може да бъде отслабналата имунна система на децата, вследствие на ограниченията от противоепидемичните мерки.

Специалистите съветват да не се всява паника, тъй като ръстът на инфектираните в глобален мащаб е все още нисък. А родителите да бъдат с повишено внимание и при първи симптоми - като пожълтяване на кожата и чревно-стомашни разстройства, да се свържат незабавно със специалист.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК