Необикновен взрив на хепатит при децата: Има ли връзка с Ковид-19?

Възможно е случаите да са косвено свързани с пандемията и наскоро отменените защитни мерки

26.04.2022 | 13:00 Редактор: Теодора Патронова
Необикновен взрив на хепатит при децата: Има ли връзка с Ковид-19?

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкова тежки, че се налагат чернодробни трансплантации.

Причината за чернодробните възпаления засега остава неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според учените е много необичайно.

По същество хепатитът е възпаление на черния дроб. Той може да бъде предизвикан както от класическите хепатитни вируси, така и от други вируси, от отрови в алкохола или от затлъстяване. При засегнатите сега деца заболяването може да се дължи на един специален аденовирус, тъй като много от тях са били положително тествани за наличие на аденовирус-41. Малките деца често прекарват инфекции от този аденовирус, който обикновено предизвиква леко разстройство и повръщане.

Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност. 

Неясно е също защо този аденовирус изведнъж предизвиква чернодробни възпаления. Според Ървинг има вероятност да става дума за особен вариант на вируса или пък вирусът да реагира на множество други фактори в организма, в резултат от което да се стига до заболяването. Не е изключено също така чернодробните възпаления да са предизвикани от неизвестен патоген, от токсини, от екологичен фактор или комбинация от всички тези възможности.

Вирусологът Ървинг казва и друго: засега не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и Ковид-19. Той смята, че е възможно някои от децата преди това да са прекарали Ковид-19 и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма.

Възможно е случаите на хепатит да са косвено свързани с пандемията и наскоро отменените защитни мерки. Причината: през изминалите две години децата много рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, докато сега те отново са навън, където има разнообразие от вируси и бактерии, включително аденовируси, срещу които имунната им система все още не е успяла да изгради антитела, съобщи DW.

Според педиатъра Алистър Сътклиф едно поне е ясно: хепатитът не се причинява от ваксините срещу Ковид-19, тъй като децата, които са се разболели, не са били ваксинирани. Той смята, че няма причина за паника - състоянието на повечето от заболелите от хепатит деца междувременно се подобрява.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК