Кои видове хепатит могат да се предават по полов път?

Все още няма ваксина срещу тип C

16.09.2022 | 23:15 Редактор: Петя Кръстева
Кои видове хепатит могат да се предават по полов път?

Някои видове вирусен хепатит могат да бъдат предадени чрез сексуален контакт, освен по другите начини. Всеки тип вирус на хепатит има различен риск от предаване по полов път.

Хепатит А

Хепатит А се разпространява лесно чрез случаен контакт от човек на човек и чрез храна или вода, заразени с изпражненията на заразени хора. Това се нарича фекално-орален път или път ръка-уста. Заразяването с хепатит А е възможно да бъде осъществено по много начини, които не изискват споделяне на медицински игли или контакт с телесни течности. Интимният контакт  може да доведе до предаване на хепатит А, особено анален/орален контакт, но определено заразяването не се ограничава само до този начин на предаване на инфекцията. Съществува ваксина за предотвратяване на заразяването с хепатит А.

Хепатит B

Хепатит B е типът хепатит, който най-често се свързва с предаване по полов път, тъй като вирусът присъства в семенната течност, телесните течности и кръвта, с които е възможно да се влезе в контакт по време на незащитен полов контакт. Предава се също чрез споделяне на игли или самобръсначки и други начини, включващи излагане на кръв като предаване от майка на бебе по време на раждане.

Основният път на предаване на вируса е чрез кръв и телесни течности и не се предава по други начини. Заразяване не може да бъде осъществено от тоалетна чиния или от случаен контакт с предмет, който заразеният човек е докоснал. Добрата новина е, че хепатит B може да бъде предотвратен чрез ваксина.

Хепатит С

Предаването на хепатит С по полов път обикновено се счита за много рядко и не се смята за основен начин на предаване на вируса. Вирусът на хепатит С не се предава лесно чрез полов контакт. Обикновено хепатит С се предава чрез излагане на кръв със споделена игла по време на употребата на инжекционни лекарства и в много по-малка степен чрез експозиция в здравни заведения.

Въпреки това, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че проучванията са установили, че предаването на вируса на хепатит С по полов път е възможно да възникне. Рискът е много нисък сред хетеросексуалните двойки в редовни връзки. Съществува повишен риск за хора, които имат множество сексуални партньори и за ХИВ-позитивни лица. Все още няма ваксина срещу хепатит C.

Четете повече по темата в puls. bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК