България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Народът си лае, керванът си върви: Как и защо едно куче се превърна в символ на българина

Учителят по история Петър Донкин написа балада за бездомното животно

24.10.2022 | 08:55 Редактор: Тодор Петров
Народът си лае, керванът си върви: Как и защо едно куче се превърна в символ на българина

Учителят по история Петър Донкин, който написа балада за бездомното куче, посрещнало новите 240 депутати, сподели в "България сутрин" за символиката, която лично той открива.

"Стойката му много ме впечатли, излъчваше спокойствие и достойнство. Това ме накара да се замисля каква символика има в това куче. С едно изключение - никой не го забеляза. Явно са бързали за работа и за церемонията. Това куче вероятно е било гладно, но не отиде да проси парченце хляб, а стоеше острани и наблюдаваше", каза той пред Bulgaria ON AIR

По думите му проблем на българите е, а не само на политиците, че все по-рядко се виждаме - най-вече в духовен смисъл. От началото на демократичния преход това се случва и все по-често проблемите на обикновения човек не се забелязват, подчерта Донкин.

Казва на учениците си, че историята, която се пише и днес, се пише от всеки.

"Официалният символ на България е лъвът, но след тази случка много по-разпознаваем символ за българите става едно куче. Кучето е един от символите ни от корените на нашия произход. Едно куче може да има по-достоен живот и от един човек, макар през годините да се е превърнало в нарицателно за ниско качество на живот", посочи още Донкин.

Според учителя закучването е от целия демократичен преход. Случващото се сега е върхът на закучването, смята той.

"Ако сега се чуе и се види цялата реакция на хората след случката с кучето, нещата може наистина да се отключат. Кучето символизира и нашето обезлюдяване. А много хора живеят за единия хляб. При нас народът си лае, а керванът си върви. Кучето не лае", завърши Донкин.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК