Кучето в закучената история с избора на председател, вдъхнови историк да напише поема

В социалните мрежи се появи и колаж, който събра стотици харесвания

21.10.2022 | 19:44 Редактор: Теодора Патронова

В рубриката "5 минути извън новините" ще ви разкажем за бездомното куче, което в сряда посрещна политическия елит пред парламента. Учителят по история от Костенец - Петър Донкин написа балада за четириногия приятел, а Марио Спасов го сложи до Ива Митева и Никола Минчев в Народното събрание. 

"Наистина много ме впечатли това куче, самата му стойка, даже от тази снимка, която видях, то седеше, но стойката му беше толкова достолепна и достойна. Сякаш беше застанало там до гвардейците мирно и си казах: Едно куче, колко много символика има в стойката, в поведението му", смята учителят по история в СУ "Св. Климент Охридски"- Костенец Петър Донкин.

Закучилата се ситуация в Народното събрание с избора на председател вдъхновява учителя по история да напише балада за кучето пред парламента.

"Символът на България – това е лъва, обаче сме стигнали до там явно, че едно куче в момента е много по-разпознаваем символ на българския дух, на българската душа и на българския живот. Защото това куче бездомно, което седи там отстрани без никой да го види. Много хора минаха, не го видяха, нима не е символ на това, че ние, българите, оставете политиците, ние сами между себе си не се виждаме", изтъкна Донкин.

Марио Спасов е автор на колажа, който нареди бездомното куче до останалите председатели на Народното събрание. 

"Бездомното куче пред НС беше единственото нещо, което можем да отчетем като положително в този ден. На фона на едно разединение, което имаме в обществото ни, всички партии се заявяват, че искат да са диалогични и да търсят допирни точки, но се случва точно обратно – всеки е сам за себе си и всеки е срещу всеки. Проблемът тук е, че се гледа тясно партийно, всеки мисли за интереса на партията си и абсолютно всички кризи у нас и по света остават на заден план", каза той.

Спорът не е за политики, политиците отказват да изпълняват своята основна роля - да бъдат политици.

И двамата мъже откриват по нещо обнадеждаващо в тази кучешка история.

А колкото до кучето – то е бездомно, през април е кастрирано, обезпаразитено и ваксинирано от екипите на Столичната община. В картона му е отбелязано, че обитава предимно зоната около булевард Възраждане в район Красна поляна, тежи 20 килограма и е изключително социално. Не е ясно защо в деня на откриването на новото народно събрание е на жълтите павета. А след като посрещна първите в държавата, вече има направени и заявки от хора, които желаят да го осиновят.

"И всеки влиза в Парламента с охота, без да види колко е кучешки животът, как кучето си лае, керванът си върви и кучешки бездомна - душата кърви. Как кучето гледа с молещи очи, но съвестта ни отдавна мълчи"... Крайно време е съвестта да ни се пробуди.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и Людмил Аретов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК