България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви български и световни заглавия ни очакват на "Киномания"?

Киноманите ще могат да видят заглавия с много награди - представи ги Владимир Трифонов

13.10.2022 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова

Фестивалът "Киномания" отново ни поднася пълна програма с разнообразие от филми. Началото ще бъде поставено на 17 ноември с филма "Майка" на Зорница София. Киноманите ще могат да видят и наградения със "Златна палма" в Кан филм "Идиотският триъгълник". 

"Филмът "Майка" е едно от събитията в българското кино тази година. Спечели четири награди на фестивала "Златна роза", включително голямата награда. Другата седмица ще бъде на фестивала във Варшава, където също очаквам да се завърне с награда. Това е много човешка история за жена, която след като става ясно, че не може да има деца, решава да посвети на възпитанието на сираци с театър и изкуство. Със сигурност този филм ще докосне много зрители, тъй като много жени в най-прекрасната си възраст имат проблеми с възможността да имат деца. Фактът, че филмът е правен от жена, го прави още по-въздействащ, истински и човешки", разказа селекционерът Владимир Трифонов в "България сутрин".

Той отбеляза, че "Идиотският триъгълник" е донесъл втора "Златна палма" в Кан за шведския режисьор Рубен Йостлунд. Гостът добави, че това е много смешна и сериозна социална сатира, разказана в три различни истории с интригуващи герои.

Трифонов съобщи за първи път в ефира на Bulgaria ON AIR, че на "Киномания" ще бъде представен месец след световната премиера филмът "Сянката на Караваджо" на Микеле Плачидо, в който играе една от най-големите звезди на италианското кино - Рикардо Скамарчо.

"Филмът е много интригуващ и красиво заснет. Той разказва за сложната и трагична съдба на Караваджо, който е бил осъден за убийство и е очаквал папата да го помилва. В селекцията има още един български филм, който също спечели поне 3 награди на фестивала "Златна роза", включително специалната награда на журито - "Пролетно равноденствие" на Иван Павлов. Има няколко изненади, които ще са съвсем нови и горещи филми и за които чакаме потвърждение тези дни. Те със сигурност ще бъдат фаворити в сезона на наградите", каза Трифонов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Всички тези филми ми се гледат, човекът знае как да ги представи ;) Сигнализирай за неуместен коментар