Филмът "Майка": Да преоткриеш силата и смисъла да бъдеш родител

Всички деца, които участват във филма, не са актьори

23.09.2022 | 19:35 Редактор: Ваня Кузманова

Филмът "Майка" отпадна от надпреварата за Оскар, защото има 3 минути повече английска реч. Лентата е вдъхновена от действителен случай. 

Филмът пренася главната героиня Елена на два континента. От живописната Широка лъка в едно от най-големите гета в света - Кибера край Найроби. Там тя преоткрива силата и смисъла на думата "Майка". 

"Историята на една жена, която имайки трудност да има свои собствени деца намира начин, чрез който да реализира подвига си да бъде родител по такъв начин, който не съм сигурна дали това не го прави десет пъти по-голямо. Работи с деца, които са в неравностойно положение", каза режисьорът на филма Зорница София.  

Всички деца, които участват във филма, и в България, и в Кения не са актьори. Те са сираци или деца от улицата.

Прекарват около месец в Африка, където малките неща имат най-голяма стойност. 

"Историята е свързана с едно детенце, което се казва Прити и ще я видите във филма. На 15-ия ден от нашата среща дойде при мен, хвана ме за ръката, погледна ме в очите и ме попита: Мога ли да те помоля за нещо? Казах ѝ да, разбира се. В този момент видях, че никой нищо не е обещавал на това дете. Тя ме пита дали ще ѝ купя сладолед? Ще купя на всички деца, когато свърши филма. Тя почти се разплака", разказа главната актриса във филма Дария Симеонова.  

Филмът "Майка" беше българското предложение за Оскар тази година, но беше елиминиран от Академията за филмово изкуство в Лос Анджелис заради 3 минути повече английска реч. 

Ще видим "Майка" на фестивала "Златна роза" във Варна на 24 септември, а след това предстоят прожекции в Полша и Германия. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК