България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По стъпките на Фердинанд: Как е обявена независимостта на България?

Д-р Иван Църов подчерта, че това е много важен политически и исторически акт

22.09.2022 | 09:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какви са били премеждията и как стига Фердинанд до старата столица Велико Търново? Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов заяви, че вземането на решения да се обяви независимост на България е много важен политически и исторически акт, защото до този момент страната все още е васално княжество на Турция. След среща във Виена князът, на път към България, слиза на Русчук, където се качва на трена и пътувайки към Търново, продължава да обмисля какво да стори.

"На гара "Две могили" няколко часа влакът престоява и там министър-председателят нахвърля черновата на този политически документ. Надвечер пристигат в Търново и на другия ден е обявено, че ще има някакво официално събитие. Глашатаят е минал по града, информирал е хората, но какво точно, никой не знае. През нощта влакът пребивава в тунела, охраняван от войска, и на другата сутрин се очаква да спре на гара "Търново" и там да започнат събитията. Но по някаква причина влакът дава назад и спира на гара Трапезица", разказа д-р Църов в ефира на "България сутрин".

Там е слязъл княз Фердинанд със свитата си и заедно тръгват към църквата "Св. 40 мъченици", като пътьом минават край старата историческа църква "Св. Димитър Солунски", в която е обявена столицата през 1885 г. Идеята е била да се случи всичко на хълма Царевец, но минавайки покрай "Св. 40 мъченици", където се е събрало мнозинство, е прочетен манифестът.

Гражданството очаквало всичко да се случи на хълма и като са видели, че на църквата нещо се случва, са хукнали натам. Протоколът не е бил уточнен, но в крайна сметка княз Фердинанд се качва още веднъж на Царевец и прочита още веднъж съвсем официално манифеста.

"В това несигурно време, в което ние не знаем с какви бюджети разполагаме за бъдеще, не правим толкова далечни планове, но за всяка година си изработваме такъв. Основното е туристическият поток. В добрите години обслужвахме около 500 хил. човека, които минаваха през 31 музейни обекта. Поддържаме обектите в много добър вид. Стараем се да откриваме и нови, и най-вече поддържаме сградите", каза още д-р Църов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК