България чества 114 години от обявяването на своята независимост

Редица събития са предвидени в София и Велико Търново

22.09.2022 | 06:55 Редактор: Тодор Петров
България чества 114 години от обявяването на своята независимост

България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На 22 септември през 1908 г. българската държава обявява своята независимост. Тя е провъзгласена с манифест на княз Фердинанд във Велико Търново. 

Празничната програма ще започне със Света литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици". Следва водосвет и поръсване на бойното знаме на Национален военен университет "Васил Левски". 

В 10:30 ч. в двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. Един час по-късно започва празничното шествие, в което ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. Министър-председателят Гълъб Донев също ще бъде във Велико Търново. Той ще участва в тържествената заря-проверка и ще присъства на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

В София от 11:00 ч. пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I" ще се проведе тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесен хор "Света София". 

Безплатен тематичен музеен тур в Деня на независимостта предлагат на своите посетители от Националния военноисторически музей в София.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК