България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Манифестът за независимостта на България е написан "на коляно" във влака от Русе за Търново

Тържественият вариант е с дължина 2 метра, изготвен е година по-късно

22.09.2022 | 09:53 Редактор: Елеонора Танева

Манифестът на цар Фердинанд І към българския народ за обявяване на независимостта е документът, който променя нашата история. Малко хора знаят, че оригиналният манифест, който обявява отделянето на Княжество България от Османската империя, е написан "на коляно" от министър-председателя Александър Малинов във влака от Русе за Търново.

А тържественият вариант е изработен година по-късно след събитието. Манифестът е подписан от цар Фердинанд и именно с него България е обявена за царство. 

Никола Мушанов е един от министрите в кабинета на Александър Малинов. От неговите спомени, които се съхраняват в Централния държавен архив, е известно, че след като княз Фердинанд се завръща от Виена, събира министрите в Русе. През нощта на 21-ви срещу 22-ри септември всички заедно пътуват от Русе за Търново, където да бъде провъзгласена независимостта. 

"В този влак премиерът Александър Малинов написва на ръка текста на манифеста. Вероятно този текст не е запазен, но е запазен преписът, който цар Фердинанд прави. На него си е поставил ударения върху някои думи, поради неговото все още недобро владение на българския език", сподели председателят на Държавната агенция "Архиви" Михаил Грудев.

Този документ се съхранява в Централния държавен архив. Тържественият вариант на манифеста е дигитализиран и също е съхраняван заедно с останалите официални документи на нашата държава. Той е с дължина около 2 метра и е изписан върху пергамент. Най-долу са всички печати на министрите и техните подписи, включително и на премиера Малинов. 

През социалистическия период в България 22 септември е считан за фашистки празник и не е отбелязван. За първи път датата е обявена за национален празник на България едва след падането на комунизма с указ на президента Петър Стоянов.

Вижте повече в репортажа на Гергана Нанкинска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК