България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата ни спят критично малко време, нуждаят се от 10-12 часа сън

Най-честият проблем е невъзможността на децата да заспиват сами, коментираха Мария Йонова и Никол Ангелова

09.09.2022 | 08:00 Редактор: Петя Кръстева

95% от учениците до 12 години не си набавят необходимото количество сън. Това показват данни относно качеството на съня на децата на възраст между 4 месеца и 12 години и връзката му с екранното време. В проучването са включени данни за 1320 деца.

Според препоръките на Американската академия по педиатрия едно малко дете в градинска възраст трябва да си добавя 10-12 часа нощен сън, а абсолютният минимум при големите е 9 часа. Установихме, че много от децата са в "червената зона". Те или спят часове под абсолютния минимум, или са на границата. Това заяви консултантът по детски сън Мария Йонова в ефира на "България сутрин".

Колегата ѝ Никол Ангелова подчерта, че последиците от липсата на качествен нощен сън могат да бъдат отслабване на имунната система, загуба на концентрация, децата натрупват умора, която им се отразява физически и психически. Те стават по-нервни и бурни. 

"Едно по-ранно вечерно лягане е нещото, което помага да се уверим, че детето се наспива. Следобедната дрямка от определена възраст нататък може да започне да пречи. Някои деца до 5 години имат нужда да спят по обяд, но при други тази необходимост отпада", поясни Йонова

Ангелова отбеляза, че синята светлина, излъчвана от екраните, пречи дори и на възрастните.

"Тя въздейства върху частите на мозъка, които ни карат да бъдем бдителни, повишават се телесната температура и пулсът. Когато детето е подложено на синя светлина 2 часа преди лягане, се влошава качеството на съня", констатира тя пред Bulgaria ON AIR.

Експертите са на мнение, че трябва  да се постави акцент върху по-тихите занимания и разговори, особено по време на адаптацията преди детска градина.

"В Западна Европа повече се акцентира върху ранното лягане. Дори учениците в 20-21 часа са си в леглата. Ние имаме културата на южните страни, където предимно се спи следобеден сън", каза Йонова.

По думите ѝ най-честият проблем, с който се сблъскват експертите, е невъзможността на децата да заспиват сами. 

"40% от учениците до 12 години все още регулярно не могат да заспиват сами. Същият е процентът на децата, които се местят в родителското легло поне веднъж седмично", цитира данни от проучването тя.

Йонова обобщи, че нормата на децата при самостоятелно заспиване е 15 минути.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК