Какви са причините изкуствената светлина да влияе на съня ни? 

Може да доведе до затруднено заспиване, както се случва при безсъние

01.09.2022 | 13:00 Редактор: Ваня Кузманова
Какви са причините изкуствената светлина да влияе на съня ни? 

Изкуствената светлина може да повлияе на нашия циркаден ритъм. За съжаление, изкуствената светлина през нощта може да подейства отрицателно на времето за сън и може да измести желанието за сън по-късно вечерта. Това може да доведе до затруднено заспиване, както се случва при безсъние.

Нощните сови (хората, които са активни през нощта) или тези със синдром на забавена фаза на заспиване могат да бъдат особено податливи на влиянието на изкуствената светлина върху съня.

Не всеки е чувствителен към тези ефекти на светлината. Ако човек е особено сънлив, вероятно поради намалено общо време за сън или лошо качество на съня, е малко вероятно да бъдете засегнат от тези ефекти. Има няколко важни фактора, които трябва да бъдат взети предвид:

Източникът на светлина. Изкуствената светлина може да идва от електрически крушки и много други източници, включително екраните на телевизори, компютри, таблети, смартфони, електронни книги и дори технологии. Всеки от тях може да генерира различни количества светлина, които могат да повлияят на съня;

Количеството светлина. Всеки източник на светлина генерира своя собствена интензивност на светлината. За сравнение, пълната слънчева светлина по обяд може да бъде 100 000 лукса, докато наличните в търговската мрежа светлинни кутии, които се използват за лечение на сезонно афективно разстройство, често генерират около 10 000 лукса, а екраните на смартфоните може да създадат стотици лукса интензитет на светлината, в зависимост от персоналните настройки, които човек използва. 

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК