Ще учат ли децата в студени класни стаи - основно притеснение на директори на училища

Според енергийните експерти, все още има алтернативни варианти, които не се използват

01.09.2022 | 18:40 Редактор: Ваня Кузманова

Директори на училища и детски градини са притеснени за това как ще покриват сметките си през зимата и ще се наложи ли децата да учат онлайн.

Директорите на училища в страната с притеснение, следят новините за постоянно повишаващите се цени и се чудят как ще осигурят условия за децата през зимата. 35 хил. лв. е била сметката на великотърновското училище "Вела Благоева" за миналия отоплителен сезон. Сградата се отоплява на парно. Има и инсталация за газ, но заради постоянно покачващите се цени - тя не се използва. 

"Ние до момента сме разчитали на "Топлофикация-Велико Търново". Ако тя не е в състояние да изпълнява своите задължения или своята дейност поради цената на газа, ние ще бъдем много притеснени. Аз всъщност съм много притеснен, ако трябва да преминаваме на алтернативно гориво", заяви директорът на училището Ангел Янчев.  

Все пак, докато в Търново училищата имат алтернатива да минат на отопление с дизел - не такава е ситуацията в Добрич, където всички училища се отопляват с газови системи. 

"Следим много изкъсо цената на газа. На първо място сме заложили резерв в бюджета при евентуална нужда той да бъде актуализиран и една част от сумата да отиде за покриване на този разход. На второ място обаче, когато има опасност България да остане без газ, по-важното нещо, което сме коментирали, е възможността да преминем от газови котли на електрически такива. Това са ни двата варианта", посочи кметът на община Добрич Йордан Йорданов.  

Някои от директорите на училища в страната са готови да преминат и в онлайн режим на обучение, ако цените продължат да се покачват и не успяват да покрият разходите. 

Според енергийните експерти, все още има алтернативни варианти, които не се използват. 

"Ние от пролетта, когато се случи спирането на природния газ, многократно сме повтаряли, че има време да се спасим от тези прогнози, като се направят необходимите промени, като се премине на пропан-бутан. Много по-евтин е този газ", изтъкна енергийния експерт Иван Хиновски. 

Той е категоричен, че вместо за компенсации, парите от държавния бюджет, е трябвало да бъдат вложени в реконструкция на горивните системи в училищата, социалните домове и болниците. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Еййй, разделяй и владей...все ще измислят нещо, за да направят така, че децата да са онлайн и да се чудят младите как да си гледат децата...после раждайте деца... Сигнализирай за неуместен коментар