България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тома Биков: Кирил Петков трябва да носи наказателна отговорност

Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ, категоричен е той

24.08.2022 | 20:21 Редактор: Тодор Петров

Бившият премиер Кирил Петков съди за клевета лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за половин милион лева.

"Притеснени сме за психологическата стабилност на Петков. За убийство обикновено се присъжда около 150-200 хил. лв. кръвнина. От една пресконференция г-н Петков е бил толкова наранен, че иска 500 хил. лв. Тежка телесна повреда е около 10 хил. лв. Имаме притеснения за състоянието, в което той остави страната - безизходицата, в която се намира по отношение на почти всички системи в държавата", заяви бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Денят ON AIR".

България е купувала синьо гориво от румънския доставчик "ВиЕ", твърди бившият енергиен министър Делян Добрев. От ГЕРБ са категорични, че договорената цена със северната ни съседка е била по-висока от тази на "Газпром". 

Биков посочи, че Добрев разполага с фактури на фирма, която е дъщерна на "Газпром" и е продавала на страната ни газ от "Газпром", след като уж беше спрян за България.

"Ако не бяхме спрели взаимоотношенията с "Газпром", той щеше да бъде на по-малка печалба, отколкото след като спряхме руския газ. Трябваше да имаме план Б. А те в продължение на 3-4 месеца продължават да купуват газ от дъщерната фирма на "Газпром". С тази разлика, че от "Газпром" го купуваха с 28% по-ниска цена. Веднага се появиха посредниците и ние имахме подозренията, че това нещо е договорено предварително", подчерта бившият депутат от ГЕРБ.

По думите му руският газ не е бил спрян за страната ни, защото някой е голям евроатлантик, а защото са договорени комисионни.

"Още януари месец предупредихме, че "Булгаргаз" се води към фалит. "Булгаргаз" е в технически фалит. Само че не успяха да изпълнят целия план да фалира напълно и нишата да бъде заета. Тук става въпрос за далавера", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Запитан за казуса с американските танкери с втечнен газ, Тома Биков отговори:

Ако Кирил Петков беше договорил слотове и поносима цена с тези 7 танкера, той щеше да подпише и да обиколи всички телевизии, за да се похвали. Нескопосани лъжи са, че оставя благородно на служебното правителство да вземе решение. Трябва да носи и наказателна отговорност.

Той очаква да се потърси отговорност на бившите управляващи след сигналите на ГЕРБ, тъй като нанесените щети били за стотици милиони. 

Биков коментира и затоплените отношения между ГЕРБ и президента Румен Радев.

"Би било смешно президентът да критикува опозицията. Бил е критичен към нас като сме били в управлението. Случиха се толкова шокиращи действия на бившия кабинет, че нямаше как нито президентът, нито ние да стоим и да ръкопляскаме", посочи той.

Биков е на мнение, че със свидетелството си срещу Борисов, чийто арест беше определен от съда като неправомерен, Кирил Петков е подвел органите на МВР и те са извършили закононарушение. 

"Не съм присъствал на оргиите, но е факт, че бяха поръчали заря - толкова самозабравили се типове. Това нещо не може да остане така. В съдебното решение е написано, че арестът е не само незаконен, но и неграмотно направен", отбеляза гостът.

"Не виждам какъв разговор може да проведем с г-н Петков. Ясно е, че тази политическа криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ. Един от начините да бъде съставено управление е "Продължаваме промяната" да получат истински наказателен вот. Добре е всеки да си каже идеите, а не кого мрази и кой не му е симпатичен", заяви Биков по темата за предсрочните избори на 2 октомври. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
нксщ
преди 1 година