Борисов: Петков и Василев не са толкова честни и почтени, колкото твърдят

Делян Добрев твърди, че разликата в по-високата цена на купувания газ отива в офшорки на "Продължаваме промяната"

24.08.2022 | 12:38 Редактор: Петя Кръстева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави украинския народ за Деня на независимостта. След това отбеляза, че бившите управляващи от четворната коалиция - Кирил Петков и Асен Василев, не са толкова почтени и чисти, колкото твърдят", предаде "Труд".

Делян Добрев коментира най-актуалната тема - с газа и договора с "Газпром". Той обясни, че за юли България е трябвало да купува газ по 86 евро.

"Купуваме от една компания ВИЕ, 100% румънска собственост. До последния ден на кабинета на "Промяната" България купува от въпросната фирма на 110 евро. Разликата от цената отиват в едни офшорки на "Промяната", твърди той.

Той поясни, че ГЕРБ са подали сигнал до МВР и ДАНС за офшорките на "Промяната".

"Виждам много голяма връзка между "Демократична България" и служебния кабинет. Защо? Защото ДБ е купувала газ от "Газпром". Фактурите са пред вас - ще видите хоризонталната структура как всичко отива в "Газпром". Забележете периода на тези фактури - от 1 юли до 31 юли. Те бяха на власт до 2 август и са взимали тези комисиони до последния ден", заяви още Добрев.

Той отново поясни, че след доклада на ГЕРБ до ДАНС са получили отговор, че е образувана преписка. 

Томислав Дончев заяви на свой ред, че от икономическата прогноза на БНБ става ясно, че брутният вътрешен продукт ще е 2% и изнесе данни, според които в периода от януари до май България е станала три пъти по-зависима от Русия по линия на стокообмена си.

"Големите числа безпощадно показват, че това, което каза преди малко господин Добрев, е правилно", констатира бившият вицепремиер.

Той изтъкна, че яростната антируска реторика не се връзва с реалното "усвояване" на благините от бизнеса с Русия.

"Това, което предизвиква учудване от моя страна, е позицията на други политически лидери, които са готови да не се къпят, да стоят на студено, за да не се подновяват отношенията с "Газпром", но те нямат нищо против да купуваме газ от "Газпром" чрез посредници", подчерта още Дончев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК