Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делян Добрев: Рашков е "замитал" далаверите с газа, заради което ще води листа в Перник

"От месеци "Булгаргаз" е на командно дишане заради всички схеми с газа", смята той

23.08.2022 | 20:29 Редактор: Петя Кръстева

Кой е виновен за газовата криза и каква отговорност трябва да му се търси?

Най-виновни за газовата криза са от "Продължаваме промяната". Виновни са Кирил Петков и Асен Василев, защото те носиха отговорност за това управление, особено що се касае за сектор "Енергетика". Изглеждаше сякаш те вземат всички решения, енергийният министър беше в сянка, енергийните дружества изпълняват това, което те кажат. Те ни доведоха до газова криза. Не само, че газът е скъп, но го и нямаме. Това заяви бившият депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му цените на синьото гориво са високи, защото Петков и Василев са вкарали посредници между България и производителите на газ. 

"Тези посредници слагат дебели комисиони, които вероятно раздават и по офшорките на управляващите", подчерта той. 

Добрев изрази и убежденията си, че бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е "замитал далаверите с газа", заради което от "Продължаваме промяната" са му предложили да бъде водач в листите на партията в Перник. 

"До този момент служебния кабинет не намира правилни решения, а стъпва накриво", подчерта той. Бившият депутат осъди решението им да предоставят 800 млн. лева целева помощ на "Булгаргаз", тъй като според него "тези пари ще им стигнат само за два месеца с този начин на управление на държавната енергетика". 

Добрев бе категоричен , че от месеци "Булгаргаз" е на командно дишане заради всички схеми с газа. 

"Ако загубим един бъдещ арбитраж срещу "Газпром", ще трябва да платим газ, който не сме взели. Сумата по арбитража, с това, че вероятно ще се забави с няколко години, вероятно с лихвите ще стигне около 1 млрд. евро. Искът и крайната щета вероятно ще са 2 млрд. лева", прогнозира той пред Bulgaria ON AIR.

Добрев изрази надеждите си, че ако се стигне до подобно дело, Кирил Петков и Асен Василев "няма да са на някой топъл остров, а ще се явят да защитят интересите на страната". 

"На България не ѝ достига газ и с тези 7 танкера. На нас ни трябват 14 до края на месец април. Тези танкери са по 1 млн. мегаватчаса, а нашият недостиг през декември ще достига 2,8 млн. мегаватчаса", каза той по отношение на решението на служебния кабинет да закупи само 1 от договорените 7 танкера с втечнен газ от САЩ.

Добрев обобщи, че за да бъде гарантиран евтин газ за България, "не трябва да се кълнем в един или друг доставчик, а да проведем прозрачна процедура за дългосрочен договор, заради което доставчикът ще ни направи отстъпка".

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Само една лека поправка Wintershall не е дъщерно дружество на Газпром, а на немската BASF. Сигнализирай за неуместен коментар