Остри политически реакции заради руския газ: Ще преговаряме ли с "Газпром"?

"България ще държи всички опции за закупуване на синьо гориво отворени", заяви Никола Стоянов

23.08.2022 | 17:52 Редактор: Ваня Кузманова

Служебният икономически министър Никола Стоянов заяви, че не вижда завой на кабинета към "Газпром". Решението на правителството отново открои двуполюсните позиции на основните политически играчи.

България ще държи всички опции за закупуване на синьо гориво отворени, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 

"Диверсификация не означава да отворим една опция и да затворим други. Ще търсим различни начини за снабдяване на синьо гориво. В никакъв случай не бих го нарекъл завой към "Газпром", уточни Стоянов. 

От БСП също реагираха като подчертаха, че призовават за разговори и с "Газпром" още от април. 

"Казваме, че "Газпром" е един от възможните варианти. Задължителен, доставчик, доказал ниската цена. Трябва да бъдат отхвърлени потенциални доставчици с всички възможни, за да бъде гарантирана сигурната доставка на газ", посочи Георги Свиленски от БСП. 

А доскорошният им коалиционен партньор "Демократична България" излезе с декларация, в която определя намерението на служебния кабинет да отвори вратата за преговори с "Газпром" като предателство. 

От ГЕРБ използваха поредното напрежение около кризата с газа, за да отправят поредните сериозни критики към кабинета "Петков". Бойко Борисов обвини "Продължаваме промяната" в създаване на умишлен хаос с доставките на синьо гориво и призова Кирил Петков и Асен Василев да бъдат разследвани. 

"Както и да се опитват да се обясняват се оплитат в лъжите си. Аз се надявам Демерджиев да разпореди на своите служби да разследва умисъла, по който държавата беше въведена в този капан", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Въпреки отправените нападки, лидерът на ГЕРБ подаде ръка за съвместно управление с партиите с евроатлантическа насоченост. А призивът му е да се приеме закон за 100% диверсификация от "Газпром".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК