ГЕРБ обвини кабинета "Петков" в схема с офшорки за синьото гориво

Корнелия Нинова попита партиите дали са съгласни цената на природния газ за бита да бъде замразена

24.08.2022 | 18:49 Редактор: Ваня Кузманова

България е купувала синьо гориво от румънския доставчик "ВиЕ", твърди бившият енергиен министър Делян Добрев. От ГЕРБ са категорични, че договорената цена със северната ни съседка е била по-висока от тази на "Газпром". 

"Булгаргаз купува от тази въпросната фирма на цена от 110 евро", посочи Добрев.  

Според него разликата между 110 евро и 86 евро е 28%, а тя отива в офшорни фирми на "Продължаваме промяната" и в самия "Газпром".

"И какво се получава, че тези 110 евро от Булгаргаз отиват в румънския "Газпром". От него отиват в швейцарския "Газпром", от швейцарския същите 110 евро. Според нас част от тях отиват в едни офшорки", допълни той.  

В отговор на отправените критики от ГЕРБ бившият премиер Кирил Петков заяви, че по време на неговото управление са договорени 7 танкера шистов газ на цена под пазарната 

"Аз вчера говорих с енергийния министър на Гърция, който също каза, че има възможности и че ще има и търгове за тези места, където танкерите да могат да отидат, трябва да се направи до края на септември", каза Петков. 

Пред Новините ON AIR бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че България е сключвала договори с различни доставчици, а водещ критерий е била ниската цената.

"Булгаргаз" е дружество, което трябва да подсигури количества газ и когато основен доставчик не си изпълнява договора прави всичко възможно да достави количествата от най-добрата цена в пазара. Всички договори, които е сключвал "Булгаргаз" или всички сделки, които са търсени, са били на прозрачни търгове на платформата. Което е сериозна разлика между това, което се правеше по едно различно време, по едно различно управление", изтъкна Николов.  

Във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова попита парламентарните партии дали са съгласни цената на природния газ за бита да бъде замразена. Засега официален отговор от партиите няма.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Разбира се че цената е определяща... Сигнализирай за неуместен коментар