България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дипломат: Трябва да мислим как да оцелеем, ако най-мрачните прогнози за газа са факт

Спасението на давещия е в ръцете на самия давещ се, коментира Мирослав Зафиров

24.08.2022 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева

Основният проблем, чието решение се очаква от бизнеса и от гражданите, е намирането на газ за месеците след септември.

"Много страни си дават сметка, че за една нощ няма да можем да заменим доставките и зависимостта си от руския газ. Ще трябва да преживеем тази зима в тези условия, които имаме и после ще кажем доколко можем да заменим зависимостта си от руския газ. Необратим е процесът ЕС и страните членки да намерят начин да излязат от тази неблагоприятна ситуация", коментира дипломатът Мирослав Зафиров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че цената на газа е висока, но се определя от множество фактори. А у нас вместо действия се водят спорове.

"Виждаме два лагера, които спорят за това откъде да си добавим газ - той е по-скоро идеологически, отколкото да удовлетвори необходимостта на България от доставки. Представете си, че ние сме в положението на пациент в шокова зала, на когото трябва да бъде прелетя кръв. Едва ли той ще има претенции откъде ще дойде тя, стига кръвната група да отговаря. Трябва да мислим как да оцелеем, ако най-мрачните прогнози са факт", заяви Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че не можем да разчитаме на колективни доставки за ЕС, а спасението трябва да си го осигурим сами.

"Това е удобен повод да си спомним, че спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се. Разбирам, че сме недалеч от изборите. След тях предстои зима, ако останем в полето да си прехвърляме топката кой за какво е виновен, в крайна сметка пациентът трудно ще оцелее", добави дипломатът.

И беше категоричен, че доставките зависят само от нас и нито една врата не ни е затворена.

"Необходимо е да започнем да говорим, да участваме в процесите, които са налице. Израел и Египет подписаха с ЕС, което гарантира доставките на газ, тече активен диалог между Израел, Гърция и Кипър. Отношенията между Турция и Израел в момента се подобряват. Виждаме нови процеси, движение в този ъгъл на Средиземно море, които показват, че е налице разбиране относно възможностите. Проблемите не са малко, но онези, които са заети да ги решават, го правят. Ако ние стоим там където сме в момента, имаме всички шансове да повторим някои злополучни епизоди от историята си и да пропуснем възможности", коментира още Зафиров.

Той не е оптимист за скорошен край на войната в Украйна. Според него тя няма да свърши преди края на годината. А двете страни няма скоро да седнат на масата за преговори. 

"Иска ми се това да е възможно, страхувам се, че този момент не е дошъл. Едни преговори започват тогава, когато едната страна разбере, че се намира в патова ситуация и не може да изпълни стратегическите си цели. Не мисля, че това ще се случи преди края на тази година или на зимата", добави гостът. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК