България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гореща вълна удря страната ни, живакът скача до 40 градуса

"За 2 дни ще има валежи основно в Западна и Северна България", каза синоптикът Александрина Янкова

01.08.2022 | 08:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Слънце и дъжд се редуваха през почивните дни в западна България. Жълт код за гръмотевични бури, силен вятър и градушки беше обявен в 11 области от страната. Какво да очакваме в следващите дни и какво ще е времето по морето?

"Вече е първият ден от месец август, който започна със сравнително и относително хладно време с температури малко под нормата, нетипични за това време, но причината е студеният атмосферният фронт, който успя да занижи температурите и в по-голямата част от страната да донесе обилни валежи. Днес времето по морето е доста ветровито, така ще се задържи през целия ден, но в по-голямата част от страната ще бъде по-прохладно. Температурите ще започнат постепенно да се повишават. От утре, във вторник, сряда, четвъртък и петък, се връщаме към горещото време с температури до 40", заяви синоптикът Александрина Янкова за "България сутрин".

Тя допълни пред Bulgaria ON AIR, че температурите ще се задържат такива до края на седмицата. От 5 до 9 август гореща вълна ще обхване страната. В частите на Северна, Централна и Южна България температурите ще достигнат отново до 40 градуса, след което за кратко времето ще се разхлади. По думите ѝ за 2 дни ще има валежи основно в Западна и Северна България, които ще обхванат и Южното Черноморие.

На въпроса какво ще бъде времето в планините, синоптикът отвърна, че ще се образува купесто-дъждовна облачност в следобедните часове.

"Предиобед ще бъде предимно слънчево време. Ще бъде благоприятно за разходки в сутрешните часове. На Балканите ще бъде по същия начин - сравнително топло, отново могат да скочат температурите и там до 40 градуса на отделни места. Топлото и горещо време  продължава с пълна сила", твърди Янкова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК