България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Връщането на хартиените бюлетини е отстъпление от демократизирането на изборите

Нови избори не са най-добрият вариант в условията на кризи, смятат Светлин Тачев и Георги Проданов

06.07.2022 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева

Предстои да стане ясно дали има шанс за кабинет "Василев", както и дали връщането на хартиените бюлетини ще срещне подкрепа в НС. Междувременно летят обвинения между партиите в купуване на гласове и депутати за мнозинство в НС.

"Купуването на гласове се институционализира по времето на Борисов. Явно ГЕРБ разбира от тези работи. На местните избори през 2007 г. беше пикът на купуването на гласове. Около 15-20% от гласовете са купени, показват данни на анализатори. С гласуването с машини купеният вот не може да бъде в такива размери", коментира политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин".

Той отчита, че в НС има много крехък баланс за връщането на хартиените бюлетини. А ако предложението бъде прието - очаква увеличаване на купения вот.

"Едно от нещата, които дават възможност за манипулация, са хартиените бюлетини. Гласуването с машина плаши онези, които организират контролирания вот. Има сблъсък на доброто и лошото в политиката", добави политологът. 

Колегата му Светлин Тачев коментира, че връщането към хартиените бюлетини би означавало отстъпление от демократизирането на избирателния процес. 

"Преди избори се правят промени, които да объркат хората. Промени в Изборния кодекс в 12 без 5 е пагубно за вота. В България няма последователност, хората тъкмо свикнаха, видя се, че няма проблем да се гласува машинно. Това елиминира възможностите за контрол на вота", заяви Тачев пред Bulgaria ON AIR. 

Според него търсенето на подкрепа на всяка цена не дава добър сигнал и надежди за стабилно управление.

"Дали метафорично "Продължаваме промяната" купува депутати - не е незаконно, не е морално. Това показва търсене на мнозинство на всяка цена. В такава ситуация разговори с отделни депутати е нормално, защото се търси мнозинство. Имат желание да продължат да управляват. Със сигурност има натиск или убеждаване, договорки, неморалното е това, че се стига до там да отцепват депутати. Чисто практически те търсят 121 депутати за съставяне на кабинет. Такъв може да бъде одобрен и с повече от половината присъстващи в залата. Въпросът е дали ще могат да управляват след това, да не стоят на мускули постоянно в зала, защото ако един двама да липсват - всичко приключва", каза Тачев. 

От думите му стана ясно, че нови избори не са най-добрият вариант в условията на кризи.

"Ако част от проблемите не бъдат решени, това означава тежка зима. Представете си да я посрещнем в тежка политическа криза, липса на Народно събрание. Това ще доведе до още по-голямо отблъскване от политическата система. Невъзможността за решаване на кризите ще доведе до подкрепа за русофилски партии, които в периоди на криза се издигат, събират подкрепа", подчерта политологът. 

Георги Проданов също е на мнение, че избори в този момент не са удачни.

"Ако допуснем избори в този момент, след изгонването на тези 70 човека от руското посолство, следващите избори ще бъдат в посока вълна от финансиране на "Възраждане" и други проруски партии, нарушения в изборния процес. Ще ни вкара в парламентарна и политическа криза. В момента нови избори - това е циничен хазарт", прогнозира Проданов. 

Той е оптимист за удържането на мнозинството до решаваненто на проблемите в енергетиката, в сферата на здравеопазването на прага на нова Ковид вълна. Светлин Тачев прогнозира предсрочни избори, защото не вижда възможност за стабилно мнозинство, което да функционира нормално за период от 6-9 месеца. 

"Вероятно ни чака нов фрагментиран парламент с невъзможност за формиране на мнозинство. Това може да ни вкара в нова спирала от избори, подобно нещо ще бъде деструктивно за икономиката и за политиката, удар по демокрация", каза Тачев.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК