Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Киселова: Предсрочни избори може да има края на септември до средата на октомври

"Около 20 юли ще има яснота, дали ще има ново правителство или предсрочен вот", заяви експертът

04.07.2022 | 21:11 Редактор: Ваня Кузманова

Какво се случва конституционно оттук нататък?

"Конституцията е предвидила, че усилията за съставяне на правителство, са в три опита и в момента сме свидетели на първия опит, който ще продължи до петък. Между първия и втория опит Конституцията отново предвижда консултации, а след втория неуспешен опит, Конституцията е предвидила държавният глава да определи в 7-дневен срок коя да е парламентарната група, която да излъчи кандидат, който също ще има 7 дни, за да направи консултации", заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ прецедентът, че "Продължаваме промяната" и БСП нямаха консултации с президента е неприятен, но трябва да се има предвид, че преди да бъдат оповестени, се прави неофициално консултиране - дали датата и часа са удобни. 

"Ще видим сега, ако има нови консултации, дали държавният глава ще отправи покани към тези парламентарни групи. За изборите президентът се съобразява с периода, в който започва интензивността на социалния ни живот. Това ще зависи от два фактора. Дали между първата и втората ситуация, в която се връчват проучвателните мандати. Дали ще има по-дълги консултации или те отново ще бъдат в рамките на ден. Вторият фактор е в какъв срок ГЕРБ ще върнат проучвателния мандат. Предсрочни избори може да има между края септември и средата на октомври. Около 20 юли ще има яснота, дали ще има ново правителство или предсрочен вот", посочи експертът по конституционно право пред Bulgaria ON AIR.

Тя предполага, че отново ще се опитат да приложат административни хватки към състава на ВСС. 

"Ако сега не се избере 11-членният състав на ВСС, на септември ние ще се окажем с частично обновен състав и ще работят в намален състав. За част от дейностите е необходимо по-високо мнозинство", допълни доц. Киселова. 

Нейното мнение е, че е реалистично решението на Конституционния съд за закриването на спецсъдилищата да е в началото на септември. 

"Органът, който може да изгони руските дипломати, е външният министър, но начинът, по който беше направено не е допустим за съвременните, цивилизовани отношенията между две държави", завърши. доц. Наталия Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК