Преговорите за програмата на кабинета "Василев" завършиха с предварителен консенсус

До сряда се очаква да станат ясни имената на министрите в кабинета "Василев"

04.07.2022 | 18:07 Редактор: Ваня Кузманова

Управленската програма на евентуалния бъдещ кабинет "Василев" ще бъде изработена тази седмица. В същото време продължават и консултациите за намиране на необходимата подкрепа за гласуването на ново правителство в рамките на този парламент.

С предварителен консенсус завърши първият кръг разговори за програмата на бъдещия кабинет.

"Много ясно разписани са законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа, като ключов приоритет, особено в посока антикорупция. Това, което очакваме с нетърпение, е да бъде стартирано общественото обсъждане на новия законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, където ще се предвиди механизмът за разследване на главния прокурор", заяви началникът на кабинета "Петков" в оставка Лена Бориславова.

 

До утре всички предложения трябва да бъдат разписани и в програма. 

"Безплатни лекарства за деца до 14 години - неща, които българското общество очаква. Когато ги представихме, нямаше някакви несъгласия. Работната група трябва да обобщи всички предложения и да бъде представен окончателният материал. Трябва да има правителството. Най-безумното нещо в момента е да затворим вратата на парламента и да отидем на избори. Не сме говорили по темата за министерства и министри", каза депутатът от БСП Георги Свиленски. 

"Трябва да се състави кабинет с много ясна програма, която да даде ясен отговор на всички какво точно искаме да направим с мандата на това правителство", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. 

"Колеги не са обсъждали разпределения на министерства. Единственото нещо, което говорихме, бяха 6-7 законодателни приоритета, които Народното събрание трябва да свърши през следващите 6 месеца. Нито шестимата народни представители са питани, дали имат претенции за някакви министерства, а и те самите не са обявили безусловна подкрепа. Трябва да питате тях, тъй като аз съм все още министър на спорта, но присъствах тук като юрист. Над хиляда пункта на тотализатора няма да затворят на 1 август", посочи министърът на спорта в оставка Радостин Василев. 

До сряда се очаква да станат ясни и имената на министрите в кабинета "Василев".

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК