България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Вървим към предсрочни избори, служебното правителство ще се опита да се утвърди

Според проф. Мария Пиргова прозират битки на лобита, а Милен Любенов изтъкна, че в момента емоцията е висока

30.06.2022 | 09:34 Редактор: Теодора Патронова

Разрив в тройната коалиция и обрат в преговорите между партньорите за бъдещ кабинет. След отзоваването на 70 руски дипломати БСП прекрати преговорите. 

"Преговорите ще продължат, но пред преговарящите е изсипан един огромен проблем в последния момент, който те не са очаквали. Преговорите ще бъдат много затруднени, защото зад тази на вид дипломатическа и външнополитическа битка, прозират битки на икономически лобита. Всички имат определени икономически интереси. Опозицията ще бъде заинтересована повече от избори, отколкото от продължаване на работата на правителството. Така че се върви към избори", коментира политологът проф. Мария Пиргова в "България сутрин".

Според политолога Милен Любенов проблемът не е в преговорите между политическите партии, въпросът е дали ще се намери мнозинство, което да подкрепи кабинет на "Продължаваме промяната". Той добави, че към днешна дата това изглежда малко вероятно. 

"С оглед на събитията от последните дни, мисля, че всички политически партии се готвят за предсрочни избори. Дори да приемем тази хипотеза, че би се сформирало правителство с мандата на "Продължаваме промяната" с подкрепата на независими народни представители, неговият хоризонт ще бъде кратък. Така че перспективата предсрочни избори изглежда най-вероятна", каза Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова премиерът е действал по този начин по две причини - или е зависим, или е много емоционален и неиздържлив, а и при двата случая той показва, че повече не може да бъде министър-председател. Тя обърна внимание, че това действие на Петков е разтърсило парламента из основни. Любенов изтъкна, че основните теми на предизборната кампания ще бъдат корупция и мафия и Русия и войната в Украйна. 

"Президентът Радев показва доста радикално поведение напоследък. Той отхвърля политиката на "Продължаваме промяната" и изобщо на коалиционните партньори. Оставя по-добър диалог с "Има такъв народ" и донякъде с "Възраждане". Едно служебно правителство ще се опита да върне много назначения, да се утвърди много повече от предишни служeбни правителства. Президентската линия е борба с корупция и радикално решаване на въпроси в съдебната система, което правителството не показа. Правителството показа реваншизъм и към бившите служебни правителства", отбеляза проф. Пиргова. 

По думите на Любенов президентът бърка българския конституционен модел с френския, където президентът е този, който посочва премиера. Политологът добави, че миналата година е имало предварителни разговори между Радев и "Продължаваме промяната", но Петков много бързо се е еманципирал. Той разясни, че в момента емоцията е много висока, а когато емоциите надделяват, вотът става непредсказуем, така че тези избори могат да поднесат големи изненади. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК