Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Делян Добрев: Петков помпа рейтинг с дипломатите, по-добре скоро да има избори

От помощта от 25 ст. на литър гориво ще спечели богатият българин, смята депутатът от ГЕРБ-СДС

02.07.2022 | 20:40 Редактор: Теодора Патронова

Край на дипломатическите отношения с Русия. Каква ще е цената? 

"След като има данни, че дипломатите са извършвали дейност срещу държавата, управляващите получават категорично нашата подкрепа. Имало е доклади на ДАНС, какво пише вътре - ние не разбрахме, но се доверяваме на службите. Всички, които извършват дейност срещу държавата, е правилно да бъдат изгонени", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването "Опорни хора".

Той добави, че начинът, по който бяха изгонени, е бил смешен и е породил въпроси доколко сериозни са действията на кабинета. По думите му, ако Русия е решила да закрива посолството, не можем да я спрем, не трябва да се поддаваме на шантаж. Депутатът изтъкна, че Кирил Петков се е опитал да се изпъчи пред обществото и да каже "аз ги гоня", за да си вдигне собствения рейтинг.  

"Всичките им действия в последните 6 месеца са с цел да помпат рейтинг, но всичките им решения са грешни, като изключим това за дипломатите, защото ако то е препоръчано от службите, е правилното решение. При положение, че гониш такава голяма бройка дипломати, е добра идея да събереш не само управляващите в коалиционен съвет, но и да уведомиш опозицията, за да може всички като държава да излезем като единна позиция", заяви Добрев пред Bulgaria ON AIR. 

Според него управляващите нямат интерес от това да се разбере защо горивата в България са скъпи - последните 6 месеца нито цената на руския петрол се е променила, нито акцизите, нито данъците.... Добрев каза, че е имало поне 4 срещи на Асен Василев с "Лукойл" и че той впоследствие е изнудвал ЕК ние да купуваме руски нефт, а това навежда на големи съмнения.

"Има поне 3 начина цените на горивата да се нормализират. Службите да проверят пътя на парите. Каквото открият нередно, тези практики ще се прекратят, защото сме ги хванали. Вторият начин е да въведем мито върху този руски петрол. От тази помощ от 25 стотинки ще спечели богатият българин, а не бедният българин. Един пенсионер например, зарежда един резервоар горива на два месеца, което прави 12 лева отстъпка. В същото време хората на високи позиции зареждат по 10 резервоара на месец. Богатите хора ще вземат 100 лева по програмата на Асен Василев. Бедните ще вземат между 6 до 12 лева на месец, тоест 10 пъти по-малко", обясни Добрев.

Според него тази помощ е трябвало да бъде таргетирана и да я получат хората със заплати до 1500 лв. Депутатът разясни, че ако има способен финансов министър, бюджетът е точно такъв, какъвто трябва да бъде, а ако финансовият министър не става за тази работа, какъвто и бюджет да се приеме, пак няма да му пасне.

"Ние смятаме, че на България ѝ трябва стабилност и способен кабинет. Ако се състави някакъв кабинет в това Народно събрание, той ще бъде нестабилен. По-добре колкото се може по-бързо да направим избори и новото Народно събрание да състави стабилен кабинет", отбеляза Добрев. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК