Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Поставяме ли се в позиция на опитно зайче, скачайки на велика ядрена сила като Русия?

Според доц. Гълъбов връченият мандат няма да бъде реализиран, а Кольо Колев смята, че няма перспектива за редовен кабинет

01.07.2022 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

Късаме ли дипломатическите отношения с Москва? 

"Закриването на посолството на Руската федерация, респективно на българското посолство в Руската федерация, означава по същество прекратяване на дипломатическите отношения. Това е последна стъпка преди обявяване на война. Винаги имаме асиметрична реакция от страна на Руската федерация. Ако те решат да закрият своето посолство, това е тяхна атака, а не наша", коментира политологът доц. Антоний Гълъбов в "Денят ON AIR".

"Митрофанова естествено, че не може да решава самосиндикално и естествено, че това е съгласуван ход. Друг е въпросът, че България се поставя в позицията на опитно зайче. Българските управляващи играят непремерени ходове и в този смисъл подлагат страната на възможността Русия да демонстрира какво евентуално би могла да направи. Безумно е да се зъбиш на една ядрена велика сила до твоята граница, за да се пласираш и разчитайки на другата голяма, ядрена, велика сила на 7 хил. км от теб", изтъкна социологът Кольо Колев.

Според доц. Гълъбов България не трябва да предприема крачка назад. Политологът каза пред Bulgaria ON AIR, че експулсирането на тези членове на дипломатически персонал е закъсняло, но е било и прибързано, защото България можеше да го направи в началото на войната. По думите на Колев това е търсене на външнополитическа подкрепа от страна на Кирил Петков за решаване на вътрешнополитическите проблеми.  

"Днес имаме връчване на мандат, който няма да бъде реализиран. Това са хора, мислещи с манталитета на продавачи на електроуреди втора употреба. Това е толкова примитивно лобистко мислене. Асен Василев е дори по-неподходящата кандидатура от Кирил Петков. Той винаги е бил министър-председателят в сянка, затвори управлението и блокира бюджетната процедура. Той няма да получи подкрепа. Третият мандат има значение само по отношение на следващото мнозинство, което се подготвя, включително от Румен Радев", посочи доц. Гълъбов.

"Ако говорим за редовен кабинет, перспектива за това няма, но с оглед на текущите проблеми има резон да бъде поставена една рамка, в които да управляват и да се отиде на нови избори. Напълно е възможно времеви хоризонт на управление да бъде подкрепен от повече хора. Те продължават да каканижат глупости. Трябва да се обърнат към честните и моралните, но и, разбира се, към политическите партии ДПС и ГЕРБ", разясни социологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК