Русия ще обсъди дали да запази посолството си в България

Според Александър Грушко решението носи открито враждебен характер

01.07.2022 | 19:18 Редактор: Теодора Патронова
Русия ще обсъди дали да запази посолството си в България

Москва ще обсъди въпроса относно необходимостта да запази своето дипломатическо присъствие в България, ако властите в страната не преразгледат намерението си да експулсират 70 дипломати, заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

"Предупредихме, че ако решението [за експулсиране] не бъде преразгледано, тогава пред руското ръководство ще бъде поставен въпросът изобщо за запазване на нашето дипломатическо присъствие и това, разбира се, ще доведе до необходимостта от ограничаване на българското дипломатическо присъствие", каза заместник-министърът.

Според Грушко решението за експулсиране "не се вписва в никаква рамка" и носи не само недружелюбно, но и открито враждебен характер.

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви днес, че възнамерява да повдигне пред руското ръководство въпроса за закриване на посолството в София, след като българските власти пренебрегнаха призива на Русия да преразгледат решението за експулсиране на дипломатите, съобщи БГНЕС.

Във вторник българското ръководство обяви решението си за експулсиране на 70 руски дипломати и технически персонал на руските дипломатически мисии, които са обявени за персона нон грата. Заедно с членовете на техните семейства, около 200 души трябва да напуснат страната до 3 юли, а работата на руското посолство в България и генералните консулства фактически е блокирана.

 Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК