България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковид-19 не се подчинява на сезонността, внесохме си подвариантите от Гърция

Доц. Гломб: В България разчитаме на естествения имунитет, който не е толкова ефективен

06.07.2022 | 08:39 Редактор: Тодор Петров

Рязък скок на заразните с коронавирус заради новите подварианти BA.4 и BA.5. Вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб посочи, че за момента Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е характерна за респираторните вируси.

"Факт е, че се надига вълна, вероятно броят на инфектираните е по-голям от този, който официално имаме. Много хора не се изследват или се изследват с домашен тест. Радвам се, че този вариант е по-щадящ и протича по-леко при повечето инфектирани, но това не означава нулев риск. Сегашната вълна се дължи на BA.4 и BA.5", обясни тя в "България сутрин".

Доц. Гломб сподели притесненията си, че твърде малко проби пристигат в НЦЗПБ за секвениране. Отдалечаваме си ръката от пулса на болестта, алармира тя.

Надеждите на вирусолога са свързани с това, че ще има голяма ефектираност, но болниците няма да се препълнят. Притеснителното за България е, че структурата на населението ни е по-различна от Западна Европа. 

"Само около 30% са имунизирани, разчитаме на естествения имунитет, който не е толкова ефективен. BA.4 и BA.5 са в състояние да ефектират отново човек, който е боледувал от Омикрон. Новите подварианти повтарят. Най-добрият имунитет е създаден от преболедуване плюс ваксиниране", подчерта доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Който не се е ваксинирал, сега е моментът да го направи, призова тя и добави, че курсът за ваксината срещу Ковид-19 най-вероятно ще бъде тридозов. Доц. Гломб препоръчва хората с придружаващи заболявания да пристъпят към имунизиране с четвърта доза.

Тя не би се учудила, ако се наложи ваксината срещу Ковид-19 да се поставя веднъж годишно. Съществува и 30% вероятност за появата на нов вариант на коронавируса.

Доц. Гломб посочи още, че в Гърция Омикрон в момента "императорства", а много българи почиват именно там. Някои от тях ще бъдат леко болни, но достатъчно добре, за да се движат в обществото. Вече сме си внесли вируса, твърди тя.

Вирусологът призова непрекъснато да проветряваме, а груповите събирания да се провеждат на открито. Наесен пък може да очакваме нова Ковид вълна по няколко причини.

МАЙМУНСКАТА ШАРКА

"За момента се държи възпитано и не ни учудва с прекомерна заразяемост или тежест на протичането на болестта. Трябва да имаме едно наум, че това са агенти, които бързо се адаптират към условията на околната среда. Досега е съобщено само за един смъртен случай - в Нигерия", обясни доц. Гломб и призова да не се паникьосваме при появата на обрив.

"Живеем сред море от вируси и единственият начин да оцелеем е да се съобразяваме информирано и да променяме поведението си, адаптирайки се към реалностите. Всяко заразяване зависи най-вече от нашето поведение", изтъкна вирусологът.

Болните от маймунска вариола са родени след 70-те години, а основното усложнение е замърсяване на обрива и малките ранички - бактериална инфекция, стана ясно още от думите на госта. Няма рискови групи, а има рисково поведение, завърши доц. Гломб.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 0
Видях я
преди 1 година
Носеше вируса с кофи от Гърциябездарници Сигнализирай за неуместен коментар