Скритата заболеваемост от Ковид-19: Болните със затруднен достъп до безплатен PCR тест

"България е с най-високата смъртност", заяви д-р Станимир Хасърджиев

04.07.2022 | 19:08 Редактор: Ваня Кузманова

От днес областите Бургас, Варна и София-град вече са в жълтата зона по заболеваемост от Ковид-19. В същото време голяма част от болните не се тестват заради затруднения в достъпа до безплатни PCR изследвания. 

Отпадането на безплатните PCR тестове от 1 април кара повечето болни от Ковид да не се изследват, казват лекарите. 

"В момента освен направление от общопрактикуващ лекар към профилен специалист - те могат да издават направление за т.нар. високо специализирана медицинска дейност и тогава човек да се сдобие с направление", заяви зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Александър Симидчиев.  

"Ограничения достъп до изследвания води до понижаване броя на хората, които се изследват. Уж спестявания за държавата, а от друга страна - едни милиони, с които всички ние трябва да платим поредната цена на вълната", посочи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.  

В момента в лабораториите цената на PCR теста е между 60 и 90 лв., а на бързия тест от 10 до 20 лв. Данните показват, че новата вълна от коронавирус в България вече е започнала. Само за изминалата седмица беше отчетен ръст от 50% на заразените. 

А в актуализацията на бюджета, която беше гласувана преди броени дни обаче не са предвидени допълнителни средства за борба с коронавируса. 

"Със сигурност средства ще има, ако се наложи. Въпросът е да сме прецизни в подхода. Ние трябва да се държим като общност, а не всеки сам да си преценява", каза д-р Александър Симидчиев.  

"Като че ли не си научихме урока и нашите управници се занимават с избори и с разпри, а в това време хората измират. България е с най-високата смъртност", заяви д-р Станимир Хасърджиев.  

По официални данни най-много са заразените с Ковид-19 има в София-град и Варна. Габрово, Враца, Перник и София област са областите, в които заболеваемостта в момента е над 50 на 100 хил. и вероятно ще са следващите в жълтата зона. 

На сайта на Министерството на здравеопазването е публикуван списък на регионални здравни инспекции и лечебни заведения за поставяне срещу Ковид-19. В София тези места са около 40.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
фефрф
преди 3 месеца
"България е с най-високата смъртност", заяви д-р Станимир Хасърджиев - Това до кога ще го констатираме!? Без да се прави никаква реформа в търговията, наречена здравеопазване. Защо не се разследват смъртните случаи. Как е възможно над 30% болни от КОВИД да умират в някоя болница и никой да не взима никакви мерки? Сигнализирай за неуместен коментар