Рязък скок на случаите на маймунска шарка в Европа, СЗО иска спешни мерки

Броят на инфекциите на континента съставлява близо 90% от случаите в световен мащаб

01.07.2022 | 20:51 Редактор: Искра Ангелова
Рязък скок на случаите на маймунска шарка в Европа, СЗО иска спешни мерки

Световната здравна организация (СЗО) призова днес за "спешни действия" срещу маймунската шарка в Европа след регистрирания трикратен ръст на случаите за две седмици на континента, предаде Франс прес.

В изявление регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге призова европейските държави "да увеличат усилията си пред следващите седмици и месеци, за да не се разпространи маймунската шарка в по-голяма географска зона".

"Наложителни са спешни и координирани действия, ако искаме на прескочим трапа в надпреварата за обръщане хода на продължаващото разпространение на това заболяване" каза Клуге, цитиран от БТА.

Според данни на СЗО в Европа са лабораторно потвърдени вече над 4500 случая на маймунска шарка, което представлява трикратно увеличение спрямо средата на юни.

Клуге каза, че броят на инфекциите в Европа съставлява близо 90 процента от случаите в световен мащаб и отбеляза, че в 31 държави в европейския регион на СЗО вече са установени случаи на заболяването, посочва Асошиейтед прес.

Служителят допълни, че по данни на СЗО 99 процента от заразените са мъже, а мнозинството от тези случаи са регистрирани при хомосексуалисти, заразили се по полов път. Клуге каза обаче, че сега вече има "малък брой" случаи сред контактните лица от домакинствата, включително деца. Повечето заразени съобщават за симптоми като обриви, треска, умора, мускулни болки, гадене и втрисане.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
3 rate up comment rate down comment 0
Енчо Дянков
преди 4 месеца
Защо никой не казва че всички заразени с маймунската шарка в Европа СА ВАКСИНИРАНИ?! Сигнализирай за неуместен коментар