След влизането в жълтата Ковид зона: Бургазлии се ваксинират с четвърта доза

В курортите са готови отново да въведат противоепидемични мерки

05.07.2022 | 17:48 Редактор: Петя Кръстева

В разгара на сезона Бургас и Варна регистрират повишаване в броя на заболелите от Ковид-19. Прогнозите са, че бройката ще продължава да се покачва с пристигането на повече почиващи в морските курорти.

След като от вчера Бургас влезе в жълтата зона по заболеваемост от  коронавирус, в имунизационния кабинет отчитат лек интерес към ваксинацията. Поставя се предимно четвърта доза, а желаещи да се ваксинират за пръв път все още липсват. Не е регистриран натиск към здравните заведения в морския град, тъй като болестта протича сравнително леко. Хоспитализираните са едва 14 . 

"Забелязвам, че има повече желаещи да се имунизират. Притеснителното е, че това са хората, които са си слагали и досега ваксини, защото идват за четвърта доза. Голяма рядкост са тези, които искат да си поставят първа доза", коментира д-р Мирослава Киселкова от РЗИ, през чийто кабинет до обяд са минали 50 души. 

"Аз съм имунизиран, така че не се притеснявам.", заяви Желязко Господинов, който счита поставянето на четвърта доза от ваксината за прекалено. 

Най-малкият пациент в Инфекциозното отделение на държавната болница в Бургас е само на 8 месеца.

"В Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас са настанени 13 пациенти с Ковид-19, един е интубиран", отчита д-р Величка Григорова, която е началник на отдел "Противоепидемичен контрол".

Междувременно Созопол вече се пълни с туристи. Местните власти успокояват, че повечето заведения по морето са на открито, където рискът от заразяване е минимален. Въпреки това обаче са готови да вземат мерки. 

"Имаме готовност, имаме препарати, имаме абсолютно всичко да започнем дезинфекция, каквото правихме и в миналите периоди, включително измиване на улиците, затворени помещения, свързани основно с ресторантьорския бизнес, с културните мероприятия. По морето все пак се надяват да не се стигне до провален туристически сезон заради новата вълна на Ковид-19", обобщи зам.-кметът на Созопол Румен Кисьов. 

На този етап не се предвижда затягане на мерките, но специалистите съветват на закрито да носим маски.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК