Регистрираха първия в света случай на маймунска шарка при дете

Здравните власти предполагат, че това се дължи на контакт с кожата на вече заразен човек

05.07.2022 | 07:55 Редактор: Жаклина Иванова
Регистрираха първия в света случай на маймунска шарка при дете

За първи път в света бе открит случай на маймунска шарка при дете. Националният здравен институт на Нидерландия откри 64 нови случая на инфекция с маймунска шарка, включително при дете в училищна възраст, съобщи ANP.

Все още не е установено как детето се е заразило с маймунска шарка, но здравните власти предполагат, че това се дължи на контакт с кожата на вече заразен човек.

Останалите нови случаи включват мъже, повечето от които правят секс с други мъже. Това вероятно се дължи на събитията по време на месеца, в който се провеждат гей паради в Амстердам и други големи градове в страната. Общо 352 случая на маймунска шарка са открити в Нидерландия.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, предавано на хората от животни. Среща се често в Западна и Централна Африка. Симптомите на заболяването са висока температура, главоболие и обрив по кожата, който започва от лицето и се разпространява в останалата част от тялото, припомня БГНЕС.

Случаи на инфекция с маймунска шарка през последните седмици са докладвани извън Африка - по-специално в Германия, Швейцария, Испания, Белгия, Италия, Португалия, Обединеното кралство, Австрия и Швеция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК