България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Големият въпрос е за руското влияние у нас, КСНС е безсмислен орган

Христо Панчугов и Страхил Делийски коментираха изгонването на руските дипломати и бъдещето на управлението

01.07.2022 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова постави ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения, ако България не отмени изгонването на 70 руски дипломати до 12 часа днес. 

"Поне от няколко месеца говорим за осмисляне на руското влияние в България и инструментите, през които то се провокира. Дали сега беше най-подходящият момент и дали е свързано с предизборна кампания, е второстепенен въпрос. Големият въпрос е дали ще видим смислен разговор имало ли е руско влияние в българската политика и как изглежда то. Руската федерация сама избра да обяви България за враг. Заплахите на посланик Митрофанова са откровено неадекватни", коментира политологът Христо Панчугов в "България сутрин".

Той е категоричен, че би било изключително глупаво България да изтегли нотата си за експулсиране на руските дипломати. Няма причина България да оттегли нотата си, дори през заплахата от реципрочни действия, убеден е Панчугов. 

По думите му КСНС при президента отдавна се е превърнал в орган, в който "хората да се съберат и да кажат на собствените им публики каквото искат да чуят". 

"Няма да бъде намерен политически консенсус по темата каква е заплахата за българската национална сигурност. КСНС е абсолютно безсмислен и загуба на време", настоя Пангучов.

Според политолога Страхил Делийски действието на Петков не е калкулирано рационално от гледна точна на дипломатически отношения и последствия. 

"Това е действие в характеристиките на българския евроатлантизъм. Сякаш най-голямата евроатлантическа ценност, която реализираме, е свързана с конфликта на евроатлантическия свят с Русия", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме промяната" не успяха да влязат в режим на правене на политика, а продължиха да живеят в режим на предизборна кампания. Това са две различни логики на политическото действие. Премиерът не успя да излезе от логика на управление на впечатленията, затова действията често изглеждат хаотични. Един от големите проблеми на това правителство е, че не започна да управлява", обясни Делийски.

По думите му, ако има някакви проблеми в България, то те са заради корупцията и влиянието на Русия. "Всичко останало е прекрасно. Ако нямаме корупция и руско влияне, няма с какво да оправдаваме всичко, което се случва", каза иронично Делийски.

Според него КСНС има смисъл на хартия. Формалните последствия трябва да се напълнят със съдържание. При липсата на политически субекти и политическо лидерство, КСНС се изпразва от смисъл, смята той.

В 17:00 ч. днес президентът Румен Радев трябва да връчи на "Продължаваме промяната" първия проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет. Панчугов не вижда основания за съставяне на кабинет в този парламент. 

"Единственият разговор, който е възможен, е за парламентарно мнозинство с ясен политически ред в следващите няколко месеца. Другият премиер ще промени ли политиката и подхода за разширяване на мнозинствата?", заяви политологът.

"Имаме постоянни сигнали от г-жа Нинова, че има между 80-90% припокриване на програми и приоритети с други проекти. Да кажеш, че при такова огромно припокриване проблемът ти е личността на даден политик, означава да кажеш, че не става дума за проблем от политически характер. Става дума за конфликт на различни корпоративни играчи", коментира Делийски.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК