България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Посланик Митрофанова не може да поставя краен срок на премира Петков

Полезният ход на премиера е да си обосновава и отстоява решението, коментира Пламен Димитров

01.07.2022 | 08:39 Редактор: Елеонора Танева

Има ли полезен ход премиерът след ултимативната нота на руския посланик Елеонора Митрофанова?

"Острата реакция от страна руското посолство е очаквана. Не бих казал, че е поставен точно ултиматум. Митрофанова каза, че даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения с България. Това е краен вариант, който се разглежда, а не е сигурно, че ще бъдат скъсани. Ясно е и че българското правителство няма да направи крачка назад. Посланикът постави краен срок. Не мисля, че един посланик е в позицията да поставя краен срок на премиера на страната, в която се намира", коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество пред "България сутрин".

Според него в създалата се ситуация премиерът има полезен ход.

"Полезният ход е да оправдае нотата. Ако има правителствено заседание вътре в правителството, ще има подкрепа. Ясно е, че министрите на "Продължаваме промяната" са повече. Също така и в НС вероятно ще намери широка подкрепа. Полезният ход на премиера е да си го обосновава и отстоява решението", убеден е Димитров.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че отношенията между България и Русия не са каквито бяха преди 24 февруари - началото на войната в Украйна.

"След като Русия нападна Украйна, ЕС и България наложиха санкции, в замяна Москва обяви 48 държави за неприятелски. България беше обявена от Русия за неприятелска. Това слага отпечатък върху отношенията между двете държави. Русия води война и България застава на страната на противниците на войната", добави Димитров. 

Той подчерта също, че и икономическите отношения между двете страни са в нова реалност.

"Руските туристи не могат да идват у нас, Русия едностранно прекрати доставките на природен газ за България. Това беше капката, която преля чашата. Видя се, че Петков и Василев бяха вбесени от това решение", коментира Димитров. 

По думите му не е ясно защо се изгонват едновременно 70 души, след като информацията за някои от тях вероятно се е знаела отдавна. Също така обаче изрази мнение, че сега е последният момент, в който Петков може да предприеме подобни действия.

"Ако премиерът Петков мислеше да прави рязко движение в тази насока, сега е моментът, защото след 2-3 седмици няма да е премиер. Но няма да настъпят големи драми, вероятно ще бъде затруднена работата на консулските служби. Но очаквам все пак да има двустранни отношения", прогнозира Пламен Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК