Москва къса дипломатическите отношения с България? Митрофанова заплашила да затвори посолството

"САЩ и Великобритания са виновни за изгонването на руските дипломати", заяви руският посланик у нас

30.06.2022 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Спешен председателски съвет се провежда в Народното събрание след появила се информация, че Русия ще закрие посолството си в София. Причината е решението на България да изгони 70 руски дипломати.

Народните представители са се събрали, за да обсъдят връчената вербална нота от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. В нея се казва, че ако до утре до 12 ч. България не отмени своето решение за това да експулсира своите 70 дипломата, то тогава руското посолство ще поиска да бъде закрита мисията му в София.

А за Bulgaria ON AIR от руското посолство потвърдиха, че Митрофанова е била на посещение в Министерството на външните работи на България днес.

Твърди се още, че Москва обмисля да скъса дипломатическите отношения с България.

Депутатите поискаха министъра в оставка Теодора Генчовска да дойде в Народното събрание и да даде повече информация по темата.

"Считаме обявяването за персона нон грата и неприемливи лица на 70 служители на руските чуждестранни институции на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно необоснован и провокативен акт, който подкопава основите на нашите отношения. Руската страна напълно отхвърля тези обвинения", се казва в изявление на руското посолство.

В интервю за телевизия "Россия-24" тя заяви, че САЩ и Великобритания командват България и те са виновни за изгонването на руските дипломати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК