Митрофанова: Мерките на Москва ще са драстични, Кирил Петков е чиновник

"Премиерът изпълнява задача да експулсира всичко руско от България", заяви тя

30.06.2022 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Безпрецедентна криза в дипломатическите отношения между България и Русия. След решението София да изгони 70 руски дипломати - Москва постави ултиматум: "Този ход да бъде отменен или последиците за страната ни ще бъдат изключително сериозно, включително, че може да се стигне да затваряне на посолството."

На среща, поискана от нея, посланикът на Русия в България - Елеонора Митрофанова, е настояла София да отмени решението си да изгони 70 руски дипломати. С условие - ако това не се случи до неделя в полунощ, представителите на посолството напускат страната.

"Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. В контакт съм с Москва и ще предприеме много драстични мерки, няма да остане без последствия. Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения, Москва ще вземе решение", заяви Митрофанова.

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че българското посолство в Русия наброява едва 12, което значи, че 43 служители на мисията в София ще могат да останат: "Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота."

В официална позиция посолството на Руската федерация определя действията на България като безпрецедентен, клеветнически акт и отхвърля обвиненията.

"Разбирате ли, искам да почертая още веднъж - когато викат посланика в Министерството на външните работи и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС има данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят това за противозаконно", допълни Митрофанова.

Тя е категорична, че премиерът Кирил Петков изпълнява задача да експулсира всичко руско от България.

"А какъв е, той си е чиновник, той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм на държавна служба, и аз съм чиновник. Може би има различни трактовки в българския и руския език, аз не виждам нищо обидно", категорична е Митрофанова.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК