България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Симптоматиката на маймунската шарка и как да се предпазим от заразяване?

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова посочи, че е важно да се мият ръцете и да се дезинфекцираме

24.06.2022 | 08:08 Редактор: Теодора Патронова

Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България. Заболелите са в добро общо състояние, съобщиха здравните власти.

"За тези пациенти знаем, че са в добро състояние. В медиите има информация, че са пътували и са се върнали скоро - единият от Великобритания, другият от Испания. Тези две държави са с най-много случаи в Европа - Великобритания е на първо място", обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова в "България сутрин".

Тя поясни, че в Европа случаите са преминали 2700. Епидемиологът обърна внимание, че симптоматиката започва с висока температура и много характерен обрив, който започва по лицето, ръцете и се разпространява по тялото. 

"Не е толкова лесно разпространимо както е варицелата, морбили или Ковид-19. Необходим е малко по-близък контакт. Маймунската вариола се разпространява по въздушно-капков механизъм", добави д-р Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

Епидемиологът посочи, че е важно да се мият ръцете и да се дезинфекцираме. Тя разясни, че при грижа за болен близък трябва да се носи маска и да се ползват ръкавици, а дрехите и бельото да се изпират отделно от другите дрехи на 90 градуса температура.

Д-р Бацелова каза, че вирусът издържа дълго във външна среда, така че всички предмети, които са около болния, трябва да бъдат измивани или дезинфекцирани. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Порт Даун
преди 1 година
Още един вирус, плод на технологичните чудеса на био-лабораториите.... Сигнализирай за неуместен коментар