България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ни връхлети ли лятна Ковид вълна и заплашени ли сме от маймунската шарка?

Проф. Александрова: Омикрон вече е единственият вариант на безпокойство

21.06.2022 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Световната здравна организация предупреди да не се успокояваме спрямо пандемията от Ковид-19, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал. 

"Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя. Това не означава, че трябва да очакваме невероятна драма. Преминаваме през остра фаза на пандемията и трябва да влезем в мирното съществуване с този вирус. Омикрон вече е единственият вариант на безпокойство, дори Делта вече е детрониран. На около 6 месеца възниква нов вариант. Случаите се увеличават", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Тя предупреди, че много сериозно намалява във всички страни тестването, което не позволява да се следи качествено как се променя геномът на коронавируса.

"Има два основни сценария. Най-благоприятният е следващите варианти да бъдат с по-лека клинична картина и да не се налага да се разработват нови ваксини. Най-неблагоприятният е да възникне вариант, който има по-сериозна клинична картина. Ще се наложи въвеждане на нови ваксини. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва поставяне на ваксина срещу Ковид на всички от 6 месеца нагоре", обясни проф. Александрова.

Вирусологът посочи, че в света са поставени 12 млрд. дози ваксини и вече има изградена стройна схема за ваксинирането срещу Ковид-19. Ще има моменти, в които този вирус ще се активизира, но би трябвало да можем да продължим нормално живота си, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Междувременно здравните специалисти следят и за разпространението на маймунската шарка.

"СЗО трябва да вземе решение за преименуването на вируса и болестта, която той предизвиква. Трябва да се вземе решение и дали ще бъде обявена извънредна ситуация с международно значение, за да бъдат мобилизирани средства и усилия. Маймунската шарка засяга много друго животни, основно плъхове и катерици. От 1970 г. има много малко случаи извън ендемичните райони в Африка. Прави впечатление, че от началото на годината до 15 юни има 2103 случая, като огромната част са извън ендемичните райони. 98% от тях са регистрирани през май месец. Предполага се, че броят на случаите е доста по-голям", коментира проф. Александрова.

Тя изтъкна, че при голяма част от случаите става дума за мъже, които правят секс с мъже, но отбеляза, че вирусът просто е попаднал в тази общност. От думите ѝ стана ясно, че вирусът се предава при близък контакт независимо от пола и сексуалната ориентация. 

"Има доста атипични проявления, нужни са 2-4 седмици за възстановяване. Напълно възможно е да има животни, които да имат асимптомна проява. Трябва да бъде предотвратено вирусът да инфектира животински резервоари извън ендемичните райони. Според Европейския център за контрол на заболяванията и СЗО общият риск е умерен. Това е заболяване, което изисква продължителен близък контакт. Няма опасност да бъдем инфектирани, ако просто пътуваме с такъв човек в автобуса или сме до него в магазина", подчерта вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
ха ха
преди 1 година
Ще ни връхлети лятна хрема със разтройство. Ужаааас ! :))))) Сигнализирай за неуместен коментар