Европа се подготвя за Ковид вълна: Новият вариант на Омикрон е изключително заразен

Високите температури не могат да спрат разпространението му

20.06.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

Нова Ковид вълна очакват здравните власти в Европа преди началото на есента. Новият вариант на Омикрон е изключително заразен и се очаква да доведе до ръст на болните и в България.

На фона на високите летни температури и премахнатите ограничителни мерки в Европа, германският здравен министър Карл Лаутербах предупреди за задаваща се лятна вълна от Омикрон в страната. Там вече започна подготовката на болници, засилва се поставянето на ваксини и на бустери. Без паника, но във възможно най-кратък срок здравните власти трябва да предприемат такива мерки у нас, казват експертите.

До този момент у нас ситуацията е спокойна, но върлуващият в момента подвариант на Омикрон е изключително заразен и високите температури не могат да спрат разпространението му. Очаква се пикът му в Централна Европа да е в края на юли.

Най-засегнати и от новия вариант на Омикрон остават хората над 65 г., а у нас и тези над 55, заради честите случаи на сърдечно-съдови заболявания.

Според експертите връщането на екстремните мерки като обявяване на локдаун не е на дневен ред, но все пак трябва да сме внимателни и да продължим да се пазим.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
дейност
преди 1 година
В коя от био-лабораториите подготвиха новия вариант? Сигнализирай за неуместен коментар